Capturen l’os Goiat a l’Aran per canviar-li les bateries del GPS

Pla mitjà on es pot veure el moment del canvi de les bateries del collar de l'os Goiat

Pla mitjà on es pot veure el moment del canvi de les bateries del collar de l'os Goiat | LleidaDiari.cat

 

L'os Goiat ja compta amb noves bateries pel GPS que porta al collar. D'aquesta manera l'equip de seguiment de l'os el podrà tindre controlat les 24 hores del dia. Els tècnics estaven esperant que l'animal travessés les muntanyes des de França, on ha estat fins fa pocs dies, cap a Catalunya per fer aquesta operació. Amb el suport d'un helicòpter s'ha localitzat l'animal per posteriorment adormir-lo amb un dard. Un cop adormit, els tècnics s'han atansat a l'os i han fet el canvi de bateries. Aquesta operació s'ha fet aquest dimarts dia 16 a les muntanyes de Naut Aran, a la Val d'Aran. Canviar les bateries al GPS de Goiat era una prioritat després del seu comportament anòmal atacant i matant animals grans com egües o vaques. 

Pla aeri on es pot observar el moment de la captura de l'os Goiat a Naut Aran

Pla aeri on es pot observar el moment de la captura de l'os Goiat a Naut Aran | LleidaDiari.cat

 

 

Goiat es va alliberar al Pallars l'any 2016 provinent d'Eslovènia i ara el Govern el vol extreure del medi. Tècnics del Cos d'Agents Rurals, del Conselh Generau d'Aran, del Departament de Territori i Sostenibilitat, i de Forestal Catalana van participar ahir dimarts en un dispositiu especial de captura de l'os Goiat per canviar-li el collar de seguiment GPS, tal com estava previst, en el marc del projecte Piroslife. La intervenció, que va tenir lloc a la zona de Naut Aran, es va dur a terme amb el suport de membres del Cos dels Agents Rurals. Mitjançant el seu helicòpter, es va poder efectuar el seguiment visual de l'animal, la maniobra d'aproximació, així com el tret amb un rifle anestèsic. Després d'adormir-lo, els tècnics li van poder treure mostres i canviar-li el collar, perquè la bateria estava a punt d'esgotar-se.

Pla tancat on es pot veure el collar localitzador que porta l'os Goiat

Pla tancat on es pot veure el collar localitzador que porta l'os Goiat | LleidaDiari.cat

 

 

El seguiment GPS de Goiat queda garantit

D'aquesta manera, el seguiment GPS de l'animal queda garantit com fins ara. Posteriorment, l'animal es va despertar i es va comprovar el correcte funcionament del nou dispositiu de seguiment. La captura s'ha aconseguit amb la participació d'un equip de 15 persones. És la primera vegada als Pirineus que es realitza una captura d'os per mitjans aeris. Es preveu que en les setmanes vinents els ossos comencin el període d'hibernació, coincidint amb la baixada de temperatures. En paral·lel, s'està treballant en l'elaboració d'un protocol d'intervenció i gestió d'ossos problemàtics als Pirineus amb la resta de comunitats autònomes afectades. Es tracta d'un document tècnic i de consens que ha de guiar la presa de decisions en aquest àmbit. El Departament de Territori ha manifestat en reiterades ocasions que l'objectiu final és extreure Goiat del Pirineu pel seu comportament anòmal.

Pla mitjà on es pot veure el moment en què es canvien les bateries del collar de l'os Goiat

Pla mitjà on es pot veure el moment en què es canvien les bateries del collar de l'os Goiat | LleidaDiari.cat