Acció Climàtica assegura canvis al projecte de Nova Tracjusa a les Garrigues

El Departament d'Acció Climàtica assegura que el projecte que l'empresa de tractament de dejeccions ramaderes i altres residus orgànics Tracjusa, SA, volia desenvolupar a les seves instal·lacions de Juneda, a la comarca de les Garrigues, no es portarà a terme tal com estava plantejat inicialment.

 

[predef]nou-whatsapp-lleidadiari-646[/predef]

 

La consellera Jordà ha explicat que estan treballant amb els promotors «en un plantejament alternatiu que superi la tecnologia d'incineració com a tal, incorporant la captació del CO2 i la potenciació màxima de l'aprofitament energètic en totes les seves facetes i alhora pugui donar resposta al territori per les necessitats de gestió de purins que té». Tot i això, el nou projecte manté el tractament de combustibles derivats de residus (CDR) mitjançant gasificació.

 

 

La consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, ha indicat que el Govern va aprovar a finals de l'any passat una moratòria d'incineradores. En el cas de Nova Tracjusa i en la línia d'avançar cap a una economia circular, «es vol millorar substancialment la iniciativa tecnològica i assolir igualment els objectius» i, per això, Departament i promotors treballen conjuntament des de fa mesos en un projecte alternatiu al plantejat inicialment.   Acció Climàtica destaca que aquest nou projecte suposa un canvi de paradigma, ja que aposta per la captació de les emissions de C02 i el màxim aprofitament energètic. Es calcula que tindria un cost aproximat d'uns 72 milions d'euros, una xifra molt superior a la prevista en la proposta inicial. A partir d'ara, l'empresa haurà de presentar tota la documentació necessària per tramitar de nou els permisos corresponents, atès que el nou projecte modifica substancialment el presentat en un principi, segons han explicat des del Departament.

 

 

 

La nova formulació presentada per l'empresa aposta per incrementar la capacitat de digestió anaeròbica fins a 400.000 tones/any en el tractament de dejeccions ramaderes i altres residus rics en carboni i biodegradables, tant de fons industrials com municipals. Així mateix, el gas obtingut durant aquest procés serà depurat fins a l'obtenció de biometà per injectar-lo a la xarxa de gas natural. D'aquesta manera, el procés inicial passaria d'utilitzar gas a aportar-ne a la xarxa. Tot i que el projecte manté el tractament de residus CDR mitjançant gasificació i l'aprofitament tèrmic del gas de síntesi (Singas) per l'evaporació de l'aigua de les fraccions del digestat del tractament anaeròbic, es preveuen aplicar mesures per a la captació del CO2 format per la combustió del Singas. Finalment, també inclou com a novetat la generació d'hidrogen a partir d'electròlisi d'aigua. L'energia necessària per a aquest procés provindria d'energia solar-fotovoltaica. En aquest sentit, es preveu una planta de 12 ha de plaques solars amb una potència instal·lada d'11MW.

 

Els opositors consideren el projecte «una barrabassada més gran que l'anterior»

La plataforma Aturem la incineradora a Juneda qualifica el nou projecte «d'autèntica barbaritat perversa» i considera que és «una barrabassada molt més gran que l'anterior» ja que suposa «un risc potencial per a la salut i el medi ambient de conseqüències irreparables». En aquest sentit, els opositors a Nova Tracjusa veuen «inacceptable» la proposta en què treballen Acció Climàtica i els promotors i asseguren que treballaran perquè no s'acabi duent a terme.

 

 

Aturem la incineradora a Juneda posa de relleu que el nou projecte «manté la incineració de CDR» i, fins i tot, «augmenta quatre vegades la seva previsió, que era de 45.000 tones, quantitat prevista per tractar 100.000 tones  de purins i altres residus orgànics». «Ara el que han acordat amb l'empresa es tractar 400.000 tones de purins i altres residus orgànics provinents de depuradores i escorxadors entre altres per produir el biogàs i biometà», afirma la plataforma. Tot i la captació de CO2 que incorpora el nou projecte, l'entitat sosté que «no eliminarà els compostos tòxics entre els quals es troben les dioxines i furans potencialment cancerígens segons l'OMS».

 

 

La plataforma considera que el Departament d'Acció Climàtica «ha fet un pacte amb Tracjusa i en contra del territori», el qual «respon només a interessos especulatius econòmics i polítics que traeixen la ferma voluntat popular d'un territori que aposta per projectes saludables», remarca en un comunicat. Els opositors a Nova Tracjusa assenyalen que funcionen o bé estan projectades en municipis de Ponent com és el cas d'Alcarràs, Almenar, Vila Sana i la Sentiu de Sió diferents instal·lacions «que aposten per projectes que sí que es realitzen dins de l'anomenada economia circular, reduint els impactes socials i ambientals».