Canvis a Infantil el curs vinent: Baixen les ràtios

El 91,3% dels grups d’Infantil 3 dels centres públics començaran el curs vinent amb ràtios inferiors a 20 alumnes. Ho ha anunciat el conseller d’Educació, Josep – Gonzàlez Cambray, que ha recordat que l’any passat aquesta xifra va ser del 86,1%. Alhora, ha indicat que en el cas dels concertats el percentatge serà del 51,3%, una dada significativament superior al 37,2% de 2022. A banda, ha explicat que per primer cop s’establirà una reserva de places diferenciada per a l’alumnat amb necessitats educatives especials i el que presenta una situació socioeconòmica desfavorable. Tot plegat tenint en compte que l’oferta inicial serà de 3.055 grups d’Infantil 3 i 2.942 de 1r d’ESO. A més, hi haurà nou escoles, instituts i instituts escola nous.

Josep González-Cambray ha assegurat que l’oferta educativa per al curs vinent segueix la línia de l’anterior tenint en compte l’equitat, la lluita contra la segregació escolar i la reducció de les ràtios. Ha indicat que inicialment hi haurà 3.055 grups per a Infantil 3 i 2.942 grups de 1r d’ESO. En aquest sentit, ha dit que el descens de la natalitat també ha marcat l’oferta del curs vinent, en què hi haurà 2.000 alumnes menys a Infantil 3 i 3.057 alumnes menys a 1r d’ESO.

Així, ha detallat que a l’escola pública hi haurà una reducció de l’oferta inicial de 43 grups respecte a la de l’any passat. En concret se’n crearan 93 i se’n trauran 136. Amb tot, ha matisat que 50 dels centres on se suprimirà un grup són casos «inevitables» perquè es tracta de municipis en què només hi ha una única escola, la qual, a més, és pública.


Segon curs amb reducció de ràtios

Pel que fa a les ràtios, ha destacat que «aquest serà el segon curs amb reducció de ràtio a 20 alumnes a Infantil 3, de forma que tant aquest curs com Infantil 4 ja tindran la ràtio reduïda». Aquest fet, ha dit Cambray, es traduirà en el fet que un total de 87.757 alumnes se’n beneficiaran.

En concret, ha detallat que el 91,3% dels grups dels centres públics sortiran amb ràtio a 20 o menys, l’any passat en van ser 86,1%. La concertada, per la seva banda, també reduirà ràtios. En aquests centres el 51,3% dels grups arrencaran el curs amb ràtios reduïdes inferiors a 20 alumnes. Cambray s’ha mostrat satisfet amb aquestes dades i ha assegurat que aquestes mesures han evitat el tancament de 251 grups arreu de Catalunya.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

9 centres nous arreu de Catalunya

També ha apuntat que el pròxim curs hi haurà nou centres nous. Dos seran instituts (l’Institut Vallcarca, a Barcelona i l’Institut Nou Alcarràs, al Segrià); dos més seran escoles (Escola Nova de Badia del Vallès, Escola de Campllong, al Gironès); i la resta instituts escola (Institut Escola de Badia del Vallès, Institut Escola Freixes, a Terrassa, Institut Escola El Cabrerès, a l’Esquirol; Institut Escola Mossèn Joan Batlle, a Blanes; Institut Escola Josep Pous i Pagès, a Figueres).


Reserva de places per a l’alumnat amb necessitats

Una altra novetat destacada de cara al proper curs, són els canvis en la reserva de places per a l’alumnat amb necessitats educatives. Així, s’establirà una diferenciació entre les places que corresponen als nens i nenes que tenen necessitats educatives especials vinculades a l’aprenentatge, i aquelles que són per estudiants que requereixen una especial atenció per motius socioeconòmics.

«Volem fer un tractament encara més exhaustiu de les necessitats educatives especials dels infants i joves i de les necessitats educatives específiques per donar una resposta més ajustada i atendre millor les famílies», ha explicat la directora general d’Atenció a la Família i la Comunitat Educativa, Raquel Garcia.

En el primer cas, la reserva de places només es farà fins a la matrícula. En el segon cas, les places quedaran reservades fins a l’inici de curs per «poder atendre alumnat nouvingut» que arribi després de l’estiu.

La preinscripció, totalment electrònica

La preinscripció de l’alumnat de cara al curs vinent serà totalment electrònica. «Qualsevol família podrà accedir als sistemes d’informació per fer la preinscripció de forma efectiva qualsevol dia de la setmana, a qualsevol hora, amb qualsevol suport informàtic», ha indicat Garcia.

En el cas d‘infantil i primària, el període de preinscripció anirà del 6 al 20 de març i en el cas d’ESO, del 8 al 20 de març. La matriculació en tots dos casos serà del 20 al 28 de juny. Garcia ha afegit que també es crearà un sistema electrònic específic per a famílies nouvingudes que arribin fora del termini ordinari.

L’oferta educativa es podrà veure a partir del 3 de març i la definitiva el 9 de juny a la web de preinscripció habilitada pel departament d’Educació.