Societat

Informa’t: Els canvis en les baixes laborals que s’aplicaran a partir de l’abril

El BOE publica un reial decret que modifica els tràmits per fer més eficient la comunicació d'incapacitat temporal

Marta Romera
  • gener 5, 2023
  • 2 min read
Informa’t: Els canvis en les baixes laborals que s’aplicaran a partir de l’abril

Els treballadors no hauran d’entregar en el paper la baixa mèdica a l’empresa a partir de l’abril, quan entra en vigor el reial decret publicat aquest dijous al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE). La mesura s’aplicarà a tots els processos de baixa iniciats que no hagin superat un any de durada. Fins ara, els metges entreguen als treballadors una còpia en paper de les baixes i altes mèdiques, que l’empleat ha d’entregar. La norma relata que «el grau de desenvolupament actual dels sistemes informàtics permet prescindir de l’entrega a la persona treballadora de la còpia en paper del comunicat mèdic destinada a l’empresa». Així doncs, a partir de l’1 d’abril l’administració comunicarà «directament» a l’empresa el comunicat mèdic.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

L’objectiu del decret és que el sistema sigui més eficaç i eficient, alleugerint els tràmits per gestió de baixes i evitant als treballadors les «obligacions burocràtiques que, precisament per estar en incapacitat temporal, poden resultar feixugues». A partir de l’abril, el metge entregarà una còpia del comunicat de baixa, confirmació o alta al treballador i el servei públic de salut o la mútua enviarà les dades a l’Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS), qui al seu torn comunicarà a les empreses les dades.

 

El text admet que la irrupció de la pandèmia ha «evidenciat les limitacions del referit esquema, provocant diferents incidències i posant de manifest la necessitat de modificar els actuals modes de gestió de processos d’incapacitat temporal en els primers 365 dies de durada».

Marta Romera
Sobre l'Autor

Marta Romera

Marta Romera (Castelló de la Plana, 1989). Llicenciada en periodisme per la URV. Redactora de LleidaDiari.cat des del 2017. Durant cinc anys va ser redactora al diari 'La Mañana' de Lleida i en l'actualitat col·labora a Onda Cero Lleida. També és corresponsal de l'Agència EFE a la demarcació de Lleida. El meu Linkedin

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *