Els mags de les escurabutxaques: converteixen bitllets de 5€ en bitllets de 50€

 

Hi ha gent que se les pensa totes per fer quartos —algunes d'il·legals, com en aquest cas. És la història de tres homes xinesos que la Policia Nacional ha detingut a Barcelona i Badalona que s'havien convertit en uns experts en deixar buides les màquines escurabutxaques dels bars i també dels que hi ha a l'avantsala dels bingos. El pla estava ben elaborat, reconeixen els investigadors que han estat seguint de prop els detinguts durant mesos. Finalment els han pogut detenir acusats dels delictes de falsificació de moneda i estafa.

 

Els tres detinguts enganyaven les màquines escurabutxaques mitjançant la manipulació de bitllets de 5 euros. Amb aquest sistema, introduïen el bitllet a la màquina després de ser modificat, de manera que aquesta ho detectava com si fos de 50 euros. Després de posar el bitllet, pressionaven el botó per recuperar els diners i la màquina els hi tornava 50 euros i no els 5 que hi havien posat, tal com es pot veure al vídeo.

 

Estudiaven les màquines per trobar les que es menjaven els bitllets de 5 euros

Des del mes de juliol agents de la Policia Nacional van començar a investigar què passava amb les màquines. Les caixes no quadraven i quedaven buides i amb uns bitllets de 5 euros que tenien alguna cosa estranya. Un cop realitzades les indagacions, els agents van localitzar tres persones de nacionalitat xinesa que havien actuat en diversos bingos de Catalunya, arribant a introduir més de 100 bitllets adulterats en un sol establiment.

 

No van tardar a poder identificar als tres homes i van preparar un dispositiu per seguir-los i observar què feien. I no van tardar tampoc a poder provar el seu modus operandi. Els ara detinguts realitzaven estudis minuciosos de les màquines fins a localitzar alguna màquina que, per no tenir un sistema operatiu actualitzat o modern, no detectava que els bitllets de 5 euros havien estat modificats. Quan la tenien, l'espremien al màxim.

 

Més de 40.000 euros de botí

Els investigadors de la Policia Nacional ha detectat casos a Catalunya, Balears i Canàries i amb els quals haurien obtingut un benefici de més de 40.000 euros. El sector de les màquines d'apostes va bloquejar totes les màquines que tenien aquest error de seguretat per evitar nous fraus i s'està treballant per canviar-ne el detector de bitllets per neutralitzar aquest tipus d'estafa xinesa.

 

Falsificadors de bitllets de 50 euros

Per la seva banda, els Mossos d'Esquadra també han detingut a Barcelona tres persones que tenien entre el seus modus vivendi la falsificació de monedes. Durant més de 15 anys la banda, liderada per una dona que ha ingressat a presó, han falsificat bitllets de 50 euros en dos laboratoris que havien instal·lat en dos pisos de Barcelona.