Posen en marxa un programa per millorar la detecció d’hepatitis C i de VIH

Diferents serveis de l'Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona, Can Ruti, desplegaran un programa pilot per millorar la detecció de casos d'hepatitis C (VHC) i de VIH. L'objectiu, ressalten des del centre és «eliminar aquests virus com a problema de salut pública al Barcelonès Nord i al Maresme».

 

A partir del setembre i durant un any, es farà un cribratge poblacional per fer aflorar infeccions asimptomàtiques per VHC en pacients que vagin a urgències de l'hospital i que, pel motiu clínic que sigui, se'ls hagi de fer una anàlisi de sang. Pel que fa a la detecció precoç del VIH, el Servei d'Urgències demanarà una serologia a aquells pacients que compleixin alguns supòsits clínics associats a una coexistència més elevada amb aquest virus.

 

[predef]nou-whatsapp-lleidadiari-646[/predef]

 

«Molts d'aquests pacients tenen un vincle escàs amb el sistema sanitari i no són conscients dels seus factors de risc pel VIH”, apunta la cap de secció de la Unitat VIH, Eugènia Negredo, per a qui aquest cribratge quan aquestes persones acudeixen a urgències suposa «una oportunitat clau per fer un diagnòstic que pot salvar vides».

 

Col·lectius més vulnerables

«En els col·lectius més vulnerables, entre un terç i la meitat de les persones que tenen una hepatitis C desconeix el seu estat», afegeix Elisa Martró, integrant del Servei de Microbiologia. Des del centre apunten que bona part de la població atesa a les urgències dels hospitals que mai visita altres dispositius assistencials quan tenen un problema de salut presenten quasi el triple de prevalença per infecció del VHC que la registrada a la població general.

 

La cap de secció de la Unitat d'Hepatologia, Rosa Mª Morillas, ressalta que el cribratge permetrà disminuir la incidència de la malaltia i la seva mortalitat. La doctora recorda que entre un 25% i un 35% de pacients acabats de diagnosticar ja presenten una cirrosi o una fibrosi avançada, i alguns fins i tot un càncer de fetge.