Societat

Realitzen a Catalunya una de les primeres mastectomies per reconstrucció de pit de l’Estat

Marta Romera
  • octubre 8, 2022
  • 2 min read
Realitzen a Catalunya una de les primeres mastectomies per reconstrucció de pit de l’Estat

L’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol s’ha convertit en el primer hospital de l’estat espanyol en aplicar la tècnica de la mastectomia robòtica per a la reconstrucció del pit en dues pacients intervingudes recentment. Les dues dones, de 45 i 55 anys, ja es recuperen satisfactòriament a casa, segons informa l’hospital. Aquests tipus d’intervencions es fan tradicionalment amb cirurgia oberta convencional, però en els últims anys s’havia evolucionat cap a l’endoscòpia –fent petits orificis a la pell per a l’entrada d’una càmera i el material quirúrgic–.

 

La introducció de la robòtica suposa ara un nou avenç, ja que la intervenció és mínimament invasiva i permet una recuperació més ràpida de la pacient i amb millors resultats estàtics.

En aquest sentit, operar amb la plataforma robòtica permet fer ferides més petites, lesionant menys la pell, millorar l’estètica i operar amb millor precisió gràcies a instruments que fan múltiples moviments, i una imatge més ampliada i en 3D. També hi ha estudis, encara en marxa, que apunten que aquesta cirurgia reduiria les complicacions postoperatòries i podrien contribuir a disminuir les cèl·lules canceroses lliures a la sang.

 

«Si pots oferir mastectomies fent incisions mínimes, si pots fer un buidament axil·lar preservant la sensibilitat amb idèntic resultat oncològic i amb menys complicacions postquirúrgiques, el progrés és evident i el camí està marcat», afirma una de les cirurgianes que ha dut a terme les intervencions a Can Ruti, Lídia Blay.

La primera pacient operada presentava una gran lesió al pit esquerre, precursora de càncer de mama i múltiples lesions de risc a ambdues mames. L’operació a través de la mastectomia ha estat un èxit, segons admet la mateixa pacient: «Tant de bo el meu cas ajudi a altres dones a optar per aquest procediment». En el cas de la segona pacient, es tracta d’una dona que ja presentava una neoplàsia a la mama dreta, que va ser extirpada i reconstruïda amb una pròtesi.

Marta Romera
Sobre l'Autor

Marta Romera

Marta Romera (Castelló de la Plana, 1989). Llicenciada en periodisme per la URV. Redactora de LleidaDiari.cat des del 2017. Durant cinc anys va ser redactora al diari 'La Mañana' de Lleida i en l'actualitat col·labora a Onda Cero Lleida. També és corresponsal de l'Agència EFE a la demarcació de Lleida. El meu Linkedin

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *