Realitzen a Catalunya una de les primeres mastectomies per reconstrucció de pit de l’Estat

L’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol s’ha convertit en el primer hospital de l’estat espanyol en aplicar la tècnica de la mastectomia robòtica per a la reconstrucció del pit en dues pacients intervingudes recentment. Les dues dones, de 45 i 55 anys, ja es recuperen satisfactòriament a casa, segons informa l’hospital. Aquests tipus d’intervencions es fan tradicionalment amb cirurgia oberta convencional, però en els últims anys s’havia evolucionat cap a l’endoscòpia –fent petits orificis a la pell per a l’entrada d’una càmera i el material quirúrgic–.

 

La introducció de la robòtica suposa ara un nou avenç, ja que la intervenció és mínimament invasiva i permet una recuperació més ràpida de la pacient i amb millors resultats estàtics.

En aquest sentit, operar amb la plataforma robòtica permet fer ferides més petites, lesionant menys la pell, millorar l’estètica i operar amb millor precisió gràcies a instruments que fan múltiples moviments, i una imatge més ampliada i en 3D. També hi ha estudis, encara en marxa, que apunten que aquesta cirurgia reduiria les complicacions postoperatòries i podrien contribuir a disminuir les cèl·lules canceroses lliures a la sang.

 

«Si pots oferir mastectomies fent incisions mínimes, si pots fer un buidament axil·lar preservant la sensibilitat amb idèntic resultat oncològic i amb menys complicacions postquirúrgiques, el progrés és evident i el camí està marcat», afirma una de les cirurgianes que ha dut a terme les intervencions a Can Ruti, Lídia Blay.

La primera pacient operada presentava una gran lesió al pit esquerre, precursora de càncer de mama i múltiples lesions de risc a ambdues mames. L’operació a través de la mastectomia ha estat un èxit, segons admet la mateixa pacient: «Tant de bo el meu cas ajudi a altres dones a optar per aquest procediment». En el cas de la segona pacient, es tracta d’una dona que ja presentava una neoplàsia a la mama dreta, que va ser extirpada i reconstruïda amb una pròtesi.