Arrels Sant Ignasi Inicia una campanya per poder convertir-se en refugi climàtic

Durant els darrers anys hem pogut observar un augment de les temperatures a escala global, a Lleida hem arribat a superar els 40 graus a l’ombra. Aquesta calor excessiva comporta una pujada de la mortalitat especialment en els grups més vulnerables de persones, sigui per la seva situació socioeconòmica o per la seva condició, edat o salut i, per tant, pateixen més directament aquests efectes de la calor. Amb l’objectiu de pal·liar els efectes de la calor en les persones més vulnerables a la nostra ciutat, l’entitat ha decidit esdevenir un refugi climàtic ampliant els horaris d’atenció a Arrels Centre Obert, el seu centre de dia per a persones en situació de sense llar.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

La motivació és que aquest espai pugui ser un lloc on les persones que no tenen on anar, puguin refugiar-se de la calor del carrer al migdia (en el període en què les temperatures són més altes). Per tal de poder ampliar l’horari del centre de dilluns a divendres de 14h a 17h i també els caps de setmana de 13h a 17h des del juny al setembre, fan falta com a mínim 10.000 €. I per aquest motiu, Arrels Sant Ignasi fa una crida a la solidaritat de la societat lleidatana i, per tant, que col·laborin per poder oferir un espai de refugi i caliu per aquells i aquelles en situació de sense llar. La previsió és que a causa dels efectes de la crisi climàtica la freqüència i la intensitat de les onades de calor augmentin, en aquests moments hi ha una onada de calor cada quatre anys de mitjana, i s’estima que aquesta freqüència augmenti.

 

Davant d’aquest panorama cal fer un canvi i adaptar-se a les noves temperatures, però és una tasca difícil per a les persones que no tenen un sostre on refugiar-se de la calor, la pujada de temperatures es converteix en un fet insuportable i fins i tot, letal. Una de les solucions més eficaces per combatre aquestes temperatures és la d’oferir serveis de refugi climàtic. Un refugi climàtic és un espai que proporciona confort tèrmic a la població, a la vegada que es mantenen altres usos o funcionalitats. Aquests espais estan especialment dirigits a persones vulnerables a la calor i al fred.