Lleida

Endeguen una campanya per saber quants afectats de Parkinson hi ha a Lleida

Les dades epidemiològiques són essencials per impulsar polítiques de salut per combatre la malaltia

Marta Romera
  • novembre 15, 2022
  • 2 min read
Endeguen una campanya per saber quants afectats de Parkinson hi ha a Lleida

L’Associació Parkinson de Lleida, juntament amb la Federació Espanyola de Parkinson i altres associacions federades, han posat en marxa una campanya per aconseguir dades epidemiològiques sobre el nombre de persones afectades per la malaltia de Parkinson i altres parkinsonismes a Lleida.

 

Les estimacions sanitàries calculen que a Espanya hi ha entre 160.000 i 300.000 persones afectades de Parkinson, fet que la situa com la segona malaltia neurodegenerativa després de l’Alzheimer, però no hi ha dades concretes, com tampoc hi són referents a Lleida.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

«És fonamental tenir dades reals sobre la situació de la malaltia de Parkinson a Espanya per impulsar polítiques en matèria de sanitat, protecció social i investigació», ha dit Alicia Campos, directora de la Federació Espanyola de Parkinson. La campanya per obtenir les dades s’ha convocat sota l’eslògan Troba la fórmula correcta i és oberta a tota la ciutadania que s’hi vulgui afegir a través de change.org. Tota la informació de la campanya, així com el manifest per aconseguir les dades es pot trobar a www.laformulacorrecta.org.

El Parkinson es manifesta de forma diferent a cada persona, per la qual cosa necessita un tractament personalitzat que combini la farmacologia amb les teràpies de rehabilitació. La malaltia pot presentar-se a través de símptomes motors com lentitud de moviments, tremolors o rigidesa i d’altres símptomes no motors com trastorns del son, estrenyiment, ansietat o depressió.

Marta Romera
Sobre l'Autor

Marta Romera

Marta Romera (Castelló de la Plana, 1989). Llicenciada en periodisme per la URV. Redactora de LleidaDiari.cat des del 2017. Durant cinc anys va ser redactora al diari 'La Mañana' de Lleida i en l'actualitat col·labora a Onda Cero Lleida. També és corresponsal de l'Agència EFE a la demarcació de Lleida. El meu Linkedin

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *