El Call Jueu de Lleida ja és visitable

Imatge de la Cuirassa, el Call Jueu de Lleida

Imatge de la Cuirassa, el Call Jueu de Lleida | LleidaDiari.cat

 

El Call Jueu del Centre Històric de Lleida ja es pot visitar, després de diversos retards en el projecte a causa de les diverses restes patrimonials que van anar apareixent durant els treballs arqueològics. L'excavació ha permès posar al descobert l'antiga cuirassa jueva de la ciutat i descobrir peces, com ara armes o roba plegada als armaris del que era una casa. «Els arqueòlegs estan emocionats», assegura l'alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, que reconeix que ell també està «emocionat», perquè «es tracta d'un exercici de memòria història col·lectiva».

La Cuirassa, el Call Jueu de Lleida

La Cuirassa, el Call Jueu de Lleida | LleidaDiari.cat

 

 

Amb aquesta recuperació, assegura Larrosa, «fem valdre la cultura jueva, des del punt de vista de l'economia, la salut i les arts, una comunitat que va participar en fer aquest país més gran». La Cuirassa ocupa una superfície de 6.000 metres quadrats i en els treballs de recuperació s'hi han invertit 1,1 milions d'euros. Aquest projecte pretén reforçar i revalorar el conjunt històric de la ciutat. «Era una zona zero, un espai abandonat que estava oblidat», ha reconegut Larrosa, i, amb aquesta iniciativa es conforma un nou paisatge a la ciutat a partir de la creació d'un espai de mediació i d'enllaç entre la memòria dels diferents substrats històrics i la realitat d'una àrea estratègica per a la requalificació del Centre Històric. «És un espai de comunicació i de trobada del barri», ha dit Larrosa.

 

S'han instal·lat passarel·les per a poder visitar millor el Call Jueu

L'actuació per fer visitable l'entorn ha inclòs la instal·lació de passarel·les, des de les quals es poden veure els vestigis que s'han trobat, com trams de mur, de cases i de carrers o les restes d'una casa jueva benestant, incendiada pels cristians el 1391, amb peces úniques a la península. En el recorregut, s'hi ha instal·lat plafons informatius que ajuden a interpretar i interactuar amb el que es veu. Aquest espai històric i patrimonial, a més, incorpora un espai verd, amb l'enjardinament i adequació de l'entorn que dóna continuïtat als jardins de la Seu Vella i contribueix a la connectivitat del barri. Forma part també de la zona enjardinada de la Cuirassa l'espai on hi havia un edifici, situat en l'àmbit del Call Jueu, i que finalment es va enderrocar per adequar-lo a l'espai.

L'alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, visitant la Cuirassa

L'alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, visitant la Cuirassa | LleidaDiari.cat

 

 

L'adquisició d'aquest solar estratègic per part de la Paeria ha estat important també des de la vessant de l'accessibilitat i la interconnexió, ja que el Call Jueu actua com a distribuïdor urbà dins el Centre Històric. S'hi pot accedir des de sis entrades: els carrers Sant Cristòfol, Dolors, Companyia, Maranyosa i Major a través de la Costa del Jan (ascensor i escales) i des de la zona de l'antic Seminari.