CaixaForum Lleida celebra el Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència
El centre acollirà un taller familiar amb un format inspirat en un escape room

Marta Romera
- febrer 2, 2023
- 5 min read


La Fundació “la Caixa” celebra un any més, l’11 de febrer el Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència, impulsat per l’Assemblea General de les Nacions Unides. És una jornada mundial en la qual la ciència té nom de dona. Aquest any, la Fundació “la Caixa” ha programat dues activitats gratuïtes amb l’objectiu de donar visibilitat al treball de les dones científiques i promoure la igualtat de gènere en els camps de la ciència i la tecnologia.
D’aquesta manera, el mateix dia 11 de febrer, a les 11.30 h CaixaForum Lleida acollirà un taller familiar inspirat en un escape room en el qual s’hauran de resoldre determinats enigmes para poder saber quines van ser les grans aportacions de diferents dones científiques al llarg de la història. En dies previs al Dia Mundial, concretament el 7 de febrer, la proposta s’acompanyarà d’una conferència en línia del cicle Live Talk, que ens permetrà descobrir les últimes investigacions en biomedicina liderades per dones.

Taller familiar amb grans dones científiques
Què va aportar la científica Maria Telkes en l’àmbit de l’energia solar? Quina va ser la primera dona enginyera que guanyar la cursa de les 24 Hores de Le Mans? Quin experiment d’Annie Easley va ser clau per al desenvolupament de la tecnologia aeroespacial i els coets? A través de l’experimentació, el taller familiar Reptes de la ciència. Grans aportacions de dones científiques permetrà conèixer les aportacions imprescindibles de cinc dones investigadores que van revolucionar el món de la ciència. En aquest taller, el format del qual està inspirat en un escape room, els participants hauran de resoldre reptes i fer experiments utilitzant una bona dosi de raonament i pensament crític per poder avançar.
En aquesta activitat familiar s’indagarà i s’experimentarà a partir de diverses preguntes plantejades des de camps científics com l’òptica, l’electricitat, el magnetisme, la mecànica o l’acústica. D’aquesta manera, el taller permetrà descobrir cinc dones rellevants en el seu camp científic, com ara Maria Telkes, investigadora de la tecnologia aplicada a l’energia solar; Daphne Oram, enginyera pionera en la composició de sons electrònics; Leena Gade, la primera enginyera guanyadora de la cursa de 24 Hores de Le Mans; Annie Easley, científica aeroespacial, i Johanna Weber, els experiments aerodinàmics de la qual van ser claus per desenvolupar l’avió supersònic Concorde.
Live Talk i visites comentades Elles en la ciència
En el marc de la celebració del Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència, la programació d’activitats de CosmoCaixa també inclou per al 7 de febrer una conferència en streaming. La protagonista de la xerrada titulada La importància de l’embriologia serà la doctora Ángela Nieto, que desvelarà de manera didàctica i pedagògica els avanços d’una investigació crucial en biomedicina. Es tracta d’una activitat que funciona com a antesala de l’efemèride i està organitzada en col·laboració amb l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC).Nieto parlarà de la recerca sobre els mecanismes moleculars fonamentals durant el desenvolupament embrionari que estan implicats en la formació de diverses malalties.
Aquesta investigació pot ser clau per descobrir el canvi d’identitat de les cèl·lules, cosa que permetria el llançament de nous enfocaments terapèutics per a malalties com el càncer. A més, Ángela Nieto també explicarà el percentatge d’equilibri de gènere que hi ha actualment en biomedicina i el que s’espera aconseguir en aquest aspecte en un futur pròxim.
Ángela Nieto, doctora en Bioquímica i Biologia Molecular que duu a terme la seva tasca a l’Institut de Neurociències d’Alacant —centre mixt del Consell Superior d’Investigacions Científiques i la Universitat Miguel Hernández d’Elx―, ha rebut el premi internacional L’Oréal-Unesco For Women in Science 2022. Juntament amb el seu equip d’investigadors, la doctora Nieto ha descobert que la mobilitat cel·lular es produeix gràcies a l’expressió d’un gen. Aquesta troballa, juntament amb una altra sobre la modificació d’aquest gen, li ha permès entendre la manera d’alterar la mobilitat cel·lular. La investigadora és una de les científiques més reverenciades i premiades a Europa, ja que se la considera una pionera en recerca en el camp de la biologia molecular.
Per què un dia dedicat a la dona i la nena en la ciència?
El 2015, l’Assemblea General de les Nacions Unides va proclamar l’11 de febrer Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència, i des d’aleshores la Fundació “la Caixa” s’ha sumat a aquesta iniciativa impulsant diverses activitats. A les Nacions Unides es té la certesa que la igualtat de gènere i l’empoderament de les dones i les nenes contribuiran al desenvolupament econòmic, tecnològic i científic del món de manera decisiva. La voluntat de celebrar el Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència té la intenció de subratllar la contribució de les dones en el camp científic i tecnològic, i, al mateix temps, animar nenes i joves a emprendre estudis carreres científiques mostrant-los algunes dones que han esdevingut tot un model.