Una cadena humana des de la plaça Paeria fins a la Seu Vella exigeix l’alliberament dels polítics presos

 

Els participants de la cadena humana

Els participants de la cadena humana | @CDRsLleida

 

Unes mil persones es val reclamar aquest dilluns a Lleida per la llibertat dels polítics presos i la independència de Catalunya. Es tracta d'una acció convocada pel pròxim 3 de setembre pels Cantaires de Ponent que tenia l'objectiu de servir per reclamar la llibertat dels «presos polítics» i el lliure retorn dels exiliats així com la fi de la repressió de l'estat espanyol. Segons va explicar en el seu moment el portaveu dels Cantaires de Ponent, Jaume Anyé, l'acció «s'inspira» en una de similar que es va fer fa uns mesos a Montserrat i en aquest sentit també es van pujar els retrats dels polítics independentistes empresonats i exiliats des de baix a la Paeria fins a la Seu Vella.

Més imatges de la cadena humana a Lleida

Més imatges de la cadena humana a Lleida | @CDRsLleida

 

Aquest acte reivindicatiu es va plantejar de forma «transversal» i va comptar amb la col·laboració d'Òmnium Cultural, l'ANC, l'Ateneu Popular de Ponent, La Baula, els Castellers de Lleida, els CDR, gent de l'Horta, les Dones de Lleida i els Pensionistes. L'acció es va dur a terme a les 19.45 hores del vespre, quan van començar a pujar els retrats dels presos i exiliats des de la Paeria fins a la Seu Vella. A mesura que els retrats anaven avançant la cadena humana es va anant desmuntant. Prèviament, a les 19.30 hores, els participants ja estaven distribuïts pels set trams que es van planificar entre la plaça Paeria, la plaça de Sant Joan, el carrer del Canyeret, el carrer de Sant Andreu, el Camí inferior de Ronda, la Porta de Sant Andreu, la plaça de la Sardana, la Porta del Baluard de Mitja Lluna, la Baixada de l'Assumpció i la Porta dels Apòstols de la Seu Vella.

 

Amb l'objectiu de «no normalitzar la situació»

Segons Jaume Anyé, dels Cantaires de Ponent, «una de les pitjors coses que poden passar és que es normalitzi la situació» dels presos i exiliats i que es doni per perduda la causa deixant de reclamar-ne la llibertat. És per això, que per «mantenir encesa la flama de la reivindicació», les cantaires fan altres accions a banda de la tradicional cantada de cançons de cada dilluns al vespre. Anyé es va mostrar convençut de que aquesta cadena humana pot tenir un ressò important arreu del territori. 

Imatge de la cadena a la plaça Sant Joan

Imatge de la cadena a la plaça Sant Joan | @CDRsLleida

 

 

Els perfils a les xarxes socials de les entitats que hi van participar es van omplir de fotogradies i vídeos de la jornada. En concret, al Twitter del Comitè en Defensa de la República de Lleida (CDRsLleida) es van poder llegir missatges com: «Només amb l'organització popular farem efectiva la República i alliberarem els ostatges!».