Cadena humana per salvar Ramaderia Pifarré

Cadena humana per salvar Ramaderia Pifarré| Redacció – Fotografia: Ramaderia Pifarré

 

Més de 500 persones s'han mobilitzat aquest divendres en defensa del “dret a pas” de Ramaderia Pifarré. I es que els més de 300 vedells que tenen a l'explotació necessiten aliment de forma urgent. És per això que, per reivindicar l'entrada de camions a la finca, els participants en aquesta mobilització han fet arribar mitjançant una cadena humana el pinso fins a les menjadores.

Els propietaris d'aquesta finca centenària, ubicada a l'Horta de Lleida, a la que s'ha vetat l'accés de camions sense cap explicació, han demanat aquest divendres el suport de la ciutadania per alimentar els animals. I la resposta no ha pogut ser millor. Gent dels pobles, de les partides, ramaders i pagesos de tota la comarca, veïns, líders polítics, sindicats agraris… s'han mobilitzat per protestar contra aquesta injustícia.
 
Els participants han construït una cadena humana des de l'establiment Wala de la carretera de Saragossa fins a la Ramaderia Pifarré per aconseguir omplir de pinso les menjadores dels animals. Finalment, s'ha dut a terme un berenar popular a la mateixa explotació.
 
CiU i ERC exigeixen una solució
El Grup Municipal de Convergència i Unió ha aconseguit que l'Ajuntament de Lleida hagi d'actuar d'urgència a la Ramaderia Pifarré de la partida de la Caparrella, la qual té l'accés d'entrada obstruït per una tanca col·locada per un veí amb qui manté un litigi pel dret de pas d'un camí. El tancament impedeix el trànsit de camions de pinso per alimentar els vedells i dur a terme la seva activitat professional.

 

El Grup convergent ha demanat la celebració aquest divendres d'una reunió extraordinària de la Comissió de l'Horta per tractar amb urgència aquesta problemàtica, que fins ara havia estat considerada una qüestió entre particulars per part de l'equip de govern. A conseqüència d'aquesta trobada, els regidors han consensuat una declaració d'actuació perquè l'Ajuntament de Lleida expressi, en primer lloc, el seu rebuig al tancament unilateral del camí que dóna accés a l'explotació ramadera sense esperar el resultat del recurs interposat contra la sentència dictada en primera instància, reconeixent aquest afer com de caràcter públic d'interès local.

 

També s'ha sol·licitat a Alcaldia que es redacti un Decret que prevegi l'obertura del camí tancat per motius de salut pública i que, d'altra banda, el Departament Jurídic estudiï les accions legals oportunes per poder donar una solució definitiva en interès de la comunitat de l'Horta de Lleida.

 

Per la seva banda, ERC també ha sol·licitat durant la Comissió que l'alcalde firmi un decret per obrir de forma provisional la tanca que bloqueja l'accés a aquesta empresa, amb l'objectiu d'evitar un problema de salubritat. El portaveu del grup, Josep Maria Baiget, assegura que, “davant el risc que el litigi entre veïns derivi en un possible problema de salut animal i salubritat, cal actuar amb celeritat”, tot i que recorda que només seria una “obertura provisional fins que hi hagi una sentència ferma”, donat que hi ha un procés judicial obert.

 

Baiget considera que “l'equip de Govern ha estat poc diligent amb la concessió de permisos d'obres i hi ha hagut un incompliment de les normes de construcció” en la instal·lació d'una tanca a l'accés de la granja, donat que no respecta els tres metres de distància amb el camí.