El Bus de la Salut de Lleida valora les seqüeles de la Covid en persones amb factors de risc cardiovascular

Pla mitjà on es pot veure l'equip de professionals del Bus de la Salut

El Bus de la Salut de Lleida valora les seqüeles de la covid-19 en persones amb factors de risc cardiovascular i renal | LleidaDiari.cat

El Bus de la Salut va iniciar el 9 de novembre el seu recorregut per la demarcació de Lleida per valorar les seqüeles de la covid-19 en participants del projecte, persones amb factors de risc cardiovasculars i renals, que han patit la malaltia.

 

Durant 4 mesos, l'equip de professionals sanitaris recorrerà 22 municipis lleidatans on es faran proves de diagnòstic precoç cardiovascular i renal a persones que han estat diagnosticades de coronavirus mitjançant test serològic o PCR. 135 participants del projecte tornaran a visitar el bus i també ho farà una població de control de 135 persones que no han passat la covid-19 i comparteixen amb el primer grup les dades d'edat, gènere, factors de risc i grau d'ateromatosi. En total 270 persones.

 

[predef]telegram-lleidadiari-492[/predef]

 

El Bus de la Salut s'ha adaptat a la situació actual i l'equip de professionals ha considerat la necessitat de fer aquest estudi per veure les conseqüències de la covid-19 en persones amb factors de risc, segons ha explicat el coordinador del projecte, Marcelino Bermúdez. Per tal d'iniciar aquest projecte, el bus i la caravana han pres les mesures sanitàries necessàries com filtres a la ventilació i làmpades de llum ultraviolada per a descontaminar els espais després de cada pacient, així com els equips de protecció individual necessaris per als professionals.

 

Les persones citades també seguiran un protocol

A més, les persones citades també seguiran un protocol. S'instal·larà una carpa, cedida per la Diputació de Lleida, al costat del bus, per a fer tests d'antígens i d'anticossos abans d'entrar al Bus de la Salut. La persona s'esperarà fins a obtenir els resultats abans d'entrar. En el cas que el resultat del test d'antígens sigui positiu es derivarà al Centre d'Atenció Primària. En el cas que el resultat del test d'anticossos, sigui IgM positiu, també es derivarà al CAP. En els altres casos, s'iniciarà el circuit. També es prendrà la temperatura corporal i, si aquesta és superior a 37,5 graus, no entrarà al circuit.

 

Les proves diagnòstiques que es faran són mesures antropomètriques (pes, talla) i inclòs l'ús d'una bàscula de bioimpedància; extracció de mostra de sang pel biobanc i de mostra de sang capil·lar i d'orina; espirometria, que incorpora filtres antivírics i antibacterians; enquestes personals, d'antecedents familiars, de símptomes covid-19 i d'estrès percebut; la determinació de l'ona de pols per veure la rigidesa arterial; la determinació de l'índex turmell-braç (ITB); la prova de glicació AGEs, i les ecografies arterials de caròtides, femorals i aorta, en el cas d'homes de més de 60 anys.

 

Aquesta segona fase de l'estudi permetrà veure l'evolució d'aquestes persones

A partir del març de 2021, el Bus de la Salut seguirà amb el projecte iniciat el 2019 de revisió de les 8.400 persones incloses al projecte per estudiar la seva evolució. Aquesta segona fase de l'estudi permetrà veure l'evolució d'aquestes persones. El Bus de la Salut és un projecte de recerca finançat per la Diputació de Lleida i liderat per la Fundació Renal Jaume Arnó, conjuntament amb el Departament de Salut, Atenció Primària de l'Institut Català de la Salut i el Servei Científico-Tècnic Unitat de Diagnòstic i Tractament de Malalties Aterotrombòtiques (UDETMA) de l'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida), que van posar en marxa el gener de 2015 pel diagnòstic precoç de malalties cardiovasculars i renals.