Brillo Editorial exposa a La Panera: una aposta pels afectes, la cura i l’experimentació

El Centre de Documentació de La Panera, a Lleida, estrena el pròxim diumenge 15 de juny a les 12 h l’exposició «Sigui el que sigui el que vulgui dir», una mostra dedicada a Brillo Editorial, una iniciativa nascuda el 2022 que ha convertit l’edició artística en una plataforma per repensar formats, afectes i formes de fer.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Brillo és més que una editorial. És un espai de possibilitat, una metodologia basada en la cura i l’afecte, on cada publicació és una peça artística singular. L’objectiu no és només editar llibres, sinó activar projectes artístics contemporanis que troben en el llibre el seu mitjà natural per esdevenir, comunicar i circular. Com diu la pròpia editorial, “cada artista crea un llibre i cada llibre és un brillo”. La mostra, que es podrà visitar fins al 5 d’octubre de 2025, presenta una selecció dels títols publicats fins ara i una lectura expandida del seu univers conceptual i formal. L’exposició ha estat comissariada per Anna Roigé, i parteix d’un joc de traducció sensible i afectiva de la paraula i la imatge “brillo”. No es tracta d’una lectura tancada, sinó d’un exercici viu que enllaça significats, contradiccions i intuïcions pròpies del procés editorial i creatiu.

Brillo es desenvolupa a partir de dues col·leccions que dialoguen entre elles: la «Colección Brillo», amb una estructura estandarditzada que es presenta com a col·leccionable i que és oferta a artistes per experimentar-hi; i la «Colección Tintineos», un espai més lliure, sense format predeterminat, que actua com a repositori de gestos i processos oberts, sovint vinculats al context històric basc. Des del seu naixement, Brillo ha publicat obres com Brillo 0: brillar, Esto va de amor, mírame a los ojos chica de Maider Gonzalo Salceda, Brillo 1: como veneno viscoso amb Elisa Pardo Puch, Bravas Bravísimas de Jara Navarlaz, Brillo 2: 3518 Monster Cocks de David Mutiloa, Brillo 3: tomar aire d’Anna Irina Russell, El movimiento de un látigo. Pasajera, trampa y trampera, i Brillo 4: eco, eco, eco, eco.

L’exposició no només mostra aquests llibres com a objectes físics, sinó que proposa una immersió en els seus processos creatius i en la filosofia editorial de Brillo. Una aposta per l’experimentació, la col·laboració i la recerca de formes noves de narrar i de compartir art. Una proposta imprescindible per a qui vulgui descobrir com el llibre pot esdevenir una obra d’art i un espai de resistència afectiva.