Les dones assalariades de la demarcació de Lleida van cobrar, el 2022, un 13,1% menys de mitjana anual que els homes, el que suposa una lleugera millora respecte al 2021 (13,7%). La bretxa salarial ha augmentat entre el jovent de fins a 25 anys i creix progressivament a partir dels 36, coincidint amb l’arribada de la maternitat o el fet d’haver de cuidar persones dependents, segons assenyala el darrer informe que CCOO ha elaborat amb dades de l’Agència Estatal de l’Administració Tributària (AEAT). A més, el sou dels homes s’incrementa al llarg de la seva etapa laboral i el de les dones queda estancat, fet que repercuteix en les futures pensions de jubilació. En majors de 65 anys, la bretxa salarial és del 35%.
Les dones assalariades de la demarcació de Lleida van cobrar, al 2022, un salari mitjà anual de 19.917 euros, i els homes, de 22.932, és a dir, 3.015 menys de mitjana anual. Al 2021, eren 3.050 euros menys que els homes. Així doncs, les dones van percebre un 13,1% menys de salari mitjà anual al 2022, mentre que l’any anterior el percentatge va ser del 13,7%, per la qual cosa la xifra millora, però molt lleugerament. Amb aquestes dades, CCOO apunta que els salaris de les dones s’haurien d’incrementar en més d’un 14% de mitjana anual per eliminar la bretxa salarial a la demarcació de Lleida.
A més, les persones assalariades de la demarcació de Lleida ocupen l’últim lloc en la estadística salarial de Catalunya, segons dades de l’IRPF. En concret, tenen un salari mitjà anual de 21.565 euros, davant dels 25.514 euros del conjunt de Catalunya. Al 2021 era de 20.506 euros a la demarcació de Lleida, davant dels 24.168 euros de la resta del territori. Els homes continuen estant a la cua de Catalunya pel que fa a les percepcions salarials i les dones es queden en tercera posició, per damunt de les de Tarragona, però per poc marge.
Pel que fa a la bretxa salarial de gènere en relació amb l’edat, l’informe de CCOO apunta que les diferències salarials entre homes i dones són molt elevades entre el jovent de fins als 25 anys, tot i tenir en ambdós casos salaris mitjans anuals molt baixos, fet que, segons diuen, indica que el jovent es troba instal·lat en la precarietat laboral. Després la bretxa es va escurçant, però es torna a eixamplar a mesura que l’edat augmenta, especialment a partir dels 36 anys en endavant, edat que coincideix amb les etapes en què les dones, majoritàriament, es dediquen a la criança i a la cura de persones dependents. Les dones arriben al màxim salarial entre els 56 i els 65 anys, igual que els homes, però el salari d’aquests últims ho fa en major mesura, és a dir, el salari mitjà anual dels homes creix al llarg de la vida laboral i el de les dones queda estancat, cosa que repercuteix en les futures pensions de jubilació.
CCOO ha indicat també que s’ha produït un increment salarial a tot Catalunya, segons les dades de l’AEAT del 2022, probablement per la pujada estatal de l’SMI, que al 2022 es va situar en els 1.000 euros bruts mensuals repartits en 14 pagues, així com de la millora negociada en els convenis col·lectius de l’àmbit de Catalunya.