

El projecte Establiment Amic, impulsat per dues regidories de l'Ajuntament de Lleida, ha signat fa pocs dies l'adhesió de 16 entitats amb l'objectiu que els establiments comercials siguin adaptats per a fer-los més accessibles a les persones grans i quines tenen discapacitats.
Es tracta de petites reformes, que no sempre impliquen un cost econòmic, com per exemple disposar de cadires per a seure o preus de lectura accessible, entre altres. Amb aquest objectiu, s'està treballant conjuntament amb les persones i entitats que integren el Consell Municipal de Persones amb Discapacitat. S'ha creat una guia on s'expliquen les principals dificultats que poden patir les persones com són la pèrdua de mobilitat i visió, la disminució d'audició o el deteriorament cognitiu. Amb aquest plantejament es fan propostes als establiments per implementar les mesures i actuacions adients per minvar aquestes dificultats.
[predef]nou-whatsapp-lleidadiari-646[/predef]
Un seguit d'avantatges i beneficis
El projecte ofereix als establiments adherits aconseguir tot un seguit d'avantatges i beneficis com ara conèixer i aplicar pautes de millora de l'establiment en relació amb les necessitats de les persones grans, amb discapacitat o en situació de vulnerabilitat; millorar el servei d'atenció al client; fer una autoavaluació del negoci amb el suport i assessorament de personal qualificat; obtenir el distintiu 'Lleida, establiment amic' i formar part de la xarxa d'establiments, amb els quals s'editarà una guia i mapa.
Les entitats que ja s'han adherit són associacions de comerciants, però també el Gremi de Forners de les Terres de Lleida i el Col·legi Oficial de Farmacèutics de Lleida. En conjunt, representen més de 800 activitats econòmiques. Les associacions de comerciants signants són les següents: Zona Alta, Eix Comercial, la Bordeta, Cappont, Magraners, Pardinyes, Slow Shop Lleida, Balàfia, Centre Històric, Escorxador, Clot, Democràcia-Remolins i Noguerola. A l'acte de presentació i signatura també han assistit els regidors Jaume Rutllant, Joan Ramon Castro, Ángeles Ribes i Xavier Palau.
El 17,98% de la població de Lleida (25.254 persones) és major de 65 anys. Lleida Ciutat Amiga de les Persones Grans està adherida a la xarxa mundial de ciutats amigues, promoguda per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) des del gener de 2017.