La ciutat lleidatana que demana «mà dura» policial per acabar amb les ocupacions

L'alcaldessa de les Borges Blanques, Núria Palau, ha defensat aquesta setmana la necessitat de combinar les ajudes socials amb la mà dura policial i la celeritat judicial per resoldre el problema d'ocupacions il·legals a la capital de les Garrigues. Palau ha fet balanç aquest dimecres de les diferents actuacions que el consistori ha dut a terme des de fa un any i mig per solucionar els problemes d'ocupació que hi ha en un bloc situat al carrer La Font, a la vora de l'estació de trens borgenca.

 

El balanç es duu a terme després de la reunió mantinguda aquest dimarts amb la consellera de Drets Socials, Violant Cervera, amb l'objectiu de buscar una solució habitacional per aquest col·lectiu i demanar el suport de l'administració, a través de la compra d'habitatges de bancs i de grans tenidors per destinar-los al lloguer social.

 

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Imatge d'un bloc de pisos ocupat a les Borges

Les Borges reclama ajudes socials, mà dura policial i celeritat judicial per resoldre el problema d'ocupacions al municipi | LleidaDiari.cat

 

Reunió amb la consellera

La reunió amb la consellera, a la qual també ha assistit la regidora de Benestar de les Borges, Ariadna Salla, forma part del Pla que el consistori ha posat en marxa, des de fa un any i mig, per posar solució als problemes d'ocupació i a les necessitats habitacionals del municipi, així com a la falta de convivència que es produeix en un bloc d'habitatges del municipi que són propietat de grans tenidors, i que no mostren gens d'interès a posar solució a la problemàtica.

Entre altres coses, el consistori borgenc també ha dut a terme accions judicials, i s'ha reforçat la seguretat a través de batudes policials conjuntes entre els Mossos d'Esquadra i la Policia Local de les Borges i s'ha establert una vigilància permanent de l'espai. En aquest sentit, totes aquestes accions han donat els seus primers fruits i han permès les recents detencions als membres, d'una banda, que actuava entre Valls i les Borges.

 

Una tasca social, policial i judicial

L'alcaldessa de les Borges ha explicat que el treball per part de l'Ajuntament s'ha dut a terme des de tres eixos fonamentals: el social, el policial i el judicial. En l'àmbit social, s'ha dut a terme una tasca d'identificació de les famílies que viuen en aquest bloc de pisos, a través de les assistents socials, per determinar quines són vulnerables o es troben en risc de vulnerabilitat i, en aquest sentit, s'han posat tots els mitjans de què disposa el consistori per atendre les necessitats d'aquesta població pel que fa a l'habitatge, l'alimentació, l'atenció sanitària i l'escolarització dels infants.

 

En aquest sentit, el consistori borgenc ha aprofitat la reunió amb la consellera, que per problemes d'agenda estava pendent des d'abans de l'estiu, per tornar a insistir sobre la necessitat de disposar de pisos socials per posar solució a aquesta problemàtica social. En l'àmbit policial, s'han dut a terme un seguit de tasques per garantir la seguretat ciutadana i també per identificar i emprendre accions contra les persones que ocupen edificis i generen conflictes de convivència, gràcies a la col·laboració entre cossos policials. En concret, els Mossos d'Esquadra i la Policia Local de les Borges han fet registres de tot l'edifici a fons, batudes, identificacions, detencions, decomisos i vigilàncies intensives i, a més a més, continuaran amb aquest treball intensiu fins que no es trobi una solució a les necessitats habitacionals d'aquest col·lectiu.

 

Un seguit de denúncies massives

Des d'un punt de vista judicial, el consistori ha actuat davant de la propietat d'aquest edifici, a través de gestions, correus i reunions presencials. En aquest sentit, la primera reunió amb el gran tenidor es va celebrar ara fa un any i mig, a finals de març del 2021. Igualment, l'Ajuntament ha formalitzat un seguit de denúncies massives a persones que ocupen aquest bloc de forma il·legal i que tenen punxats els subministraments de la via pública, i, en fer-ho, s'ha assegurat de salvaguardar les famílies que s'han identificat com a vulnerables.

 

Després de la reunió amb la consellera de Drets Socials, el consistori borgenc i l'Agència de l'Habitatge de Catalunya s'han emplaçat a mantenir una nova reunió, després que l'Agència hagi mantingut un primer contacte amb la propietat dels edificis, per tal d'atendre la situació conflictiva, així com veure de quina manera es pot atendre a les famílies que presenten un risc d'exclusió residencial, per mirar de trobar-los una solució que resolgui les seves necessitats i encaixi dins de les seves possibilitats.