Arriba a Catalunya la primera reducció d’estómac amb cirurgia robòtica

La Unitat de Cirurgia Bariàtrica i Metabòlica del Servei de Cirurgia General i Digestiva de l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) ha fet la primera reducció d’estómac amb cirurgia robòtica de Catalunya. S’ha practicat amb el robot Da Vinci i ha permès que el pacient hagi estat donat d’alta 72 hores després sense incidències. Aquesta intervenció s’utilitza en casos d’obesitat mòrbida i consisteix en reduir un 80% de l’estómac i connectar-lo amb l’intestí prim. L’equip que ha liderat l’operació ha apuntat que la nova tècnica permet reduir el dolor postoperatori i garanteix una ràpida mobilització. A més, disminueix els riscos de complicacions postoperatòries del pacient.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

La intervenció, que han liderat Claudio Lazzara, coordinador de la Unitat de Cirurgia Bariàtrica, i la doctora Lucia Sobrino, consta de dues grans fases. En una primera, s’extirpa gran part de l’estómac per aconseguir un tub d’uns dos centímetres de diàmetre aproximadament que faciliti una major sensació de sacietat i alhora una menor capacitat gàstrica, que redueix la ingesta d’aliments. En la segona fase es connecta l’estómac amb la part final de l’intestí prim, amb l’objectiu de reduir l’absorció de nutrients, proteïnes i greixos.

El bon resultat del procediment obre l’horitzó cap a una major utilització de la plataforma robòtica en cirurgies hipoabsortives (reconstrucció de l’aparell digestiu) i revisionals (segones intervencions) complexes. La quasi totalitat de les cirurgies bariàtriques es realitzen per via laparoscòpia (accés mínimament invasiu) que permet la ràpida recuperació dels pacients, un millor control del dolor postoperatori i ràpida mobilització, amb una estada hospitalària mitjana de 48 hores.

 

La Unitat de Cirurgia Bariàtrica i Metabòlica de l’Hospital Universitari de Bellvitge està formada per un equip multidisciplinari que integren, a més dels professionals de Cirurgia General i Digestiva, els d’Endocrinologia i Nutrició, Pneumologia, Psiquiatria, Psicologia, Anestesiologia i Infermeria. El treball conjunt d’aquests professionals permet atendre una patologia molt complexa. La unitat de l’HUB és la que ha fet més cirurgies bariàtriques i metabòliques –més de 1.500- en els darrers cinc anys a l’Estat.