Barcelona, preparada per reutilitzar aigua per fer front a la sequera

Imatge d'arxiu. | cedida

 

Si l'absència de pluges es manté, Catalunya podria entrar en alerta per sequera en el mes de març o abril. Un escenari que, segons Aigües de Barcelona, fa més necessari que mai apostar per la reutilització d'aigua regenerada per garantir el subministrament a l'àrea metropolitana de Barcelona. Una regeneració que es podria fer a la planta que Aigües de Barcelona va inaugurar l'any 2007 al Prat de Llobregat i que actualment funciona a l'1% de la seva capacitat tractant 60 milions de litres al mes quan podria tractar 300 milions al dia.

 

Aigua d'alta qualitat

Una aigua d'alta qualitat que, entre altres usos, es podria retornar al riu Llobregat per ser tractada a la planta potabilitzadora de Sant Joan Despí. Javier Santos, cap de planta de la depuradora del Prat, apunta que el cost de la reutilització és de 10 cèntims per cada 1000 litres d'aigua, un preu tres cops inferior al de les dessaladores i que deixa sense arguments els que no hi aposten per motius econòmics.

Si les administracions fan el pas endavant, en aquest cas l'ACA, la depuradora del Prat podria adequar les seves instal·lacions en 4 o cinc mesos per funcionar a ple rendiment amb una inversió de poc més de 300.000 euros.

 

Una de les millors plantes de sanejament d'Europa

La depuradora que Aigües de Barcelona té al Prat de Llobregat és una de les plantes de sanejament més grans i modernes d'Europa amb una capacitat de tractament de més de 300.000 litres d'aigua al dia, l'equivalent a 100 piscines olímpiques.

 

Aquesta infraestructura tracta una part de les aigües que genera la ciutat de Barcelona (una quarta part), Sant Boi de Llobregat i Sant Just Desvern i la totalitat de les de Cornellà, el Prat de Llobregat, Esplugues de Llobregat, l'Hospitalet i Sant Joan Despí.

Una infraestructura poc utilitzada

Després de ser inaugurada l'any 2007 en un període de sequera, per decisió de les administracions l'estació regeneradora d'aigües residuals (ERA) amb què compta la depuradora del Prat mai ha funcionat a ple rendiment. De fet, ara com ara ho fa a menys d'un 1% de la seva capacitat tractant 60 milions de litres d'aigua al mes, dels que la majoria són abocats al mar.

 

En plena situació de prealerta per sequera i amb la previsió que la situació empitjori, els gestors de la depuradora creuen que ha arribat el moment d'apostar per la reutilització d'aigua regenerada per garantir, en cas que calgui, el subministrament d'aigua potable a l'àrea de Barcelona. En aquest sentit, recorden que els ciutadans de Barcelona i la seva àrea d'influència consumeixen uns 102 litres per persona i dia, un consum dels més responsables d'Europa, i que no seria just que s'arribés al punt de restringir-los el servei quan hi ha alternatives per evitar-ho.

 

La funció de la depuradora

Entre molts altres usos, la principal funció de la planta de reutilització de la depuradora del Prat seria enviar aigua tractada Llobregat amunt fins a Molins de Rei per, posteriorment, ser captada per la planta potabilitzadora de Sant Joan Despí. L'aigua, de molta més qualitat que la del mateix riu, s'enviaria a través d'una canonada de 15 quilòmetres.

 

A més, la planta, a través d'un tractament quaternari únic al món, també podria mantenir a ratlla la salinització dels aqüífers del Llobregat amb més de 100.000 milions de litres de capacitat injectant aigua de gran qualitat per evitar filtracions d'aigua de mar quan els nivells baixessin per l'alta demanda en períodes de sequera.