La ciutat catalana que és la 15a ciutat del món amb més estrelles Michelin

Barcelona és la quinzena ciutat del món amb més estrelles Michelin, segons dades de la mateixa guia obtingudes per l’ACN ja amb l’actualització del 2025 per a la majoria de països. La capital catalana en suma 39, en un rànquing encapçalat per Tòquio (220) i París (157). La ciutat francesa és la líder a Europa, Barcelona és tercera al continent –també per darrere de Londres (103)– i se situa primera a l’Estat, seguida de Madrid (37). A més, Hermanos Torres, Lasarte, Disfrutar i ABaC impulsen la ciutat a la setena posició del planeta en nombre de triestrellats, amb 5 del total de 148. Segons l’Acadèmia Catalana de Gastronomia, la “cultura gastronòmica terriblement impregnada a tot arreu” i l’impacte del xef Ferran Adrià expliquen les xifres.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

La gala de la guia Michelin del novembre passat a nivell espanyol va tornar a entronitzar Barcelona com a referència de l’alta gastronomia, amb 39 estrelles en 29 restaurants diferents. Madrid té el mateix nombre d’establiments amb el reconeixement, però en total sumen 37 estrelles. Mentre que la capital catalana és la setena ciutat a nivell mundial en triestrellats, només el Cinc Sentits i l’Enoteca Paco Pérez en tenen dos, cosa que deixa la ciutat lluny de Tòquio, amb 26 restaurants d’aquest tipus. Barcelona també té 23 monoestrellats, cosa que la situa en el 14è lloc del planeta en aquesta categoria. Fishology, Mae, Prodigi i Teatro Kitchen & Bar van incorporar-se a la llista amb un guardó cadascun en la gala celebrada el 26 de novembre a Múrcia, mentre que Xerta va perdre la distinció.

El president de l’Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició, Carles Vilarrubí, apunta a dos factors per entendre l’èxit de la ciutat i el país en l’alta gastronomia: d’una banda, el talent i la cultura gastronòmica i, de l’altra, “l’epifania” que va suposar el “fenomen” Ferran Adrià. En una entrevista a l’ACN, diu que el xef de l’històric El Bulli va ser trencador gràcies a la innovació i el talent, i va fer “una revolució” que ha arrossegat multitud de seguidors arreu del món. Pel que fa al posicionament de Barcelona, explica que “és el cap i casal” d’un territori “que té una cultura gastronòmica fortament arrelada, fruit d’un paisatge i d’un producte” singulars.

Segons ell, la innovació va eclosionar amb “flors” com Adrià i altres xefs que han contribuït al “jardí” que representa actualment l’alta cuina del país, però afegeix que “les flors no apareixen en territori erm”; per ell, la “sensibilitat” de la ciutadania i “oferta i demanda” culinària han estat un factor decisiu, així com també la projecció de la gastronomia catalana feta pels mitjans de comunicació en les últimes dècades.

Girona, entre les 100 ciutats amb més estrelles del món

D’altra banda, el Celler de Can Roca, Divinum i Massana sumen cinc estrelles per Girona en total i situen la ciutat entre les 100 amb més distincions del món. A nivell de l’Estat, només té Barcelona (39), Madrid (37), València (10) i Sant Sebastià (10) per davant. En conjunt, Catalunya tindrà 77 estrelles Michelin durant tot el 2025, set més que l’any passat. La xifra representa pràcticament el 22% del total de guardons atorgats per la guia a tot l’Estat, que al seu torn continua en llocs capdavanters en alta gastronomia arreu del món. Així, Espanya és cinquena, només per darrere de França (757), el Japó (474), Itàlia (458) i Alemanya (395). El fabricant de pneumàtics no té guies a tots els països del món, i només reparteix distincions a una quarantena d’estats.