Categories: Societat

Bona idea: La ciutat catalana que ajudarà les famílies a estalviar aigua

El ple de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat aquest divendres una proposició que insta a fomentar l’estalvi d’aigua, sobretot als establiments turístics amb alts consums, i a promoure ajuts per a les famílies vulnerables i les que instal·lin dipòsits pluvials a les cobertes. La proposició, presentada pels comuns i transaccionada amb el PSC, ha rebut el suport d’ERC i el vot contrari de PP i Vox, que han instat a transvasar aigua de l’Ebre a la capital catalana. TriasxBCN volia votar a favor, però la intervenció de Janet Sanz, dels comuns, carregant contra el consum d’aigua del turisme, els ha fet virar el vot a l’abstenció.

 TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

El text afirma que cal ajudar les llars en l’estalvi i el cost de l’aigua, reutilitzar i regenerar sempre que sigui possible i penalitzar els usos sumptuaris d’aigua del sector turístic. Amb aquest objectiu s’impulsarà ajudar totes les llars de Barcelona amb una convocatòria pública de subvencions per tal de reduir el consum domèstic un 30% mitjançant la renovació dels aparells d’aigua a casa, instal·lació de dipòsits pluvials a les cobertes, i altres. També es reforçaran els Punts d’Assessorament Energètic per tal que les famílies vulnerables puguin gestionar les sol·licituds de tarifa social de l’aigua.

La proposició també insta l’AMB a què estudiï la viabilitat de crear un nou epígraf en la tarifa de l’aigua potable que segregui els establiments turístics de l’actual epígraf de consums comercials i que penalitzi, en el marc de les seves funcions de vigilància en tant que entitat subministradora del servei, els grans consums d’aigua que siguin anormalment alts i que reforci la seva capacitat inspectora en coordinació amb BCASA.

També s’ha acordat incorporar, en la futura ordenança per a la reutilització i estalvi de l’aigua, l’obligació d’instal·lació en un termini de 5 anys de sistemes de reutilització d’aigües grises per aquells establiments turístics amb grans consums d’aigua, posar en servei les infraestructures d’aigua freàtica projectades o iniciades al mandat passat i estudiar l’impacte de mesures d’estalvi d’aigua als casals d’estiu d’infants, equipaments esportius de titularitat municipal i activitats associades per tal de preveure mesures alternatives que redueixin els seus efectes i definir un pla d’inversions per modernitzar la gestió de l’aigua.

El text original plantejat pels comuns anava més enllà del que s’ha aprovat. La proposta inicial proposava incorporar en la futura ordenança per la reutilització i estalvi de l’aigua, l’obligació d’instal·lació en un termini de 3 anys de sistemes de reutilització d’aigües grises per aquells establiments turístics de més de 50 places.

A més, demanava instar l’AMB a crear un nou epígraf en la tarifa de l’aigua potable que segregui els establiments turístics d’aquells domèstics, comercials i industrials, «per tal que assumeixin una major part dels costos del servei aquells que provoquen impactes ambientals i obtenen un alt benefici del consum d’aigua». A més, també demanava penalitzar el malbaratament d’aigua dels establiments de luxe i grans consumidors amb el reforç del cos d’inspectors de BCASA.

Finalment, però, el text que s’ha aprovat un cop transaccionat amb el PSC, rebaixa l’original. Respecte a la futura ordenança d’aigües grises, amplia el termini proposat pels comuns de 3 a 5 anys per als establiments turístics i no especifica el nombre de places que han de tenir per instal·lar aquests sistemes sinó que utilitza un concepte més ampli. El text transaccionat recull, concretament, l’obligació d’instal·lar aquests sistemes per a aquells establiments turístics amb grans consums d’aigua. D’altra banda, es limita a instar l’AMB a estudiar la viabilitat de crear un nou epígraf en la tarifa de l’aigua que segregui els establiments turístics de l’actual epígraf de consums comercials”. El text transaccionat obvia el concepte d’establiments “de luxe” i insta l’AMB a penalitzar els grans consums d’aigua “que siguin anormalment alts”.

Marta Romera

Marta Romera (Castelló de la Plana, 1989). Llicenciada en periodisme per la URV. Redactora de LleidaDiari.cat des del 2017. Durant cinc anys va ser redactora al diari 'La Mañana' de Lleida i en l'actualitat col·labora a Onda Cero Lleida. També és corresponsal de l'Agència EFE a la demarcació de Lleida. El meu Linkedin

Recent Posts

Un home reté i amenaça amb una destral a la seva parella a Santa Bàrbara

L'Audiència de Tarragona ha condemnat a cinc anys i nou mesos de presó un home…

30 minuts ago

El polèmic espot de campanya de Cs: Puigdemont empresonat

Cs ha presentat aquest dijous el seu espot de campanya, que es projectarà a les televisions…

1 hora ago

Última hora: Important desplegament policial en un operatiu a Almacelles per tràfic de drogues

La Guàrdia Civil de Lleida ha posat en marxa a primera hora del matí d'aquest…

2 hores ago

Torrefarrera presenta un nou programa d’activitats de Sant Jordi

La ciutat lleidatana de Torrefarrera es prepara per viure, del 20 d'abril al 5 de…

3 hores ago

Imparable: La coneguda empresa lleidatana que creix com l’escuma

bonÀrea Agrupa continua el seu rumb d'expansió a Espanya i ha anunciat que aquest 2024…

3 hores ago

Tornen les visites guiades al Molí d’Espígol de Tornabous

L'Agència Catalana del Patrimoni Cultural i l'Ajuntament de Tornabous (Urgell) s'uneixen per oferir una nova…

3 hores ago