Categories: Societat

Bona idea: La ciutat catalana que ajudarà les famílies a estalviar aigua

El ple de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat aquest divendres una proposició que insta a fomentar l’estalvi d’aigua, sobretot als establiments turístics amb alts consums, i a promoure ajuts per a les famílies vulnerables i les que instal·lin dipòsits pluvials a les cobertes. La proposició, presentada pels comuns i transaccionada amb el PSC, ha rebut el suport d’ERC i el vot contrari de PP i Vox, que han instat a transvasar aigua de l’Ebre a la capital catalana. TriasxBCN volia votar a favor, però la intervenció de Janet Sanz, dels comuns, carregant contra el consum d’aigua del turisme, els ha fet virar el vot a l’abstenció.

 TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

El text afirma que cal ajudar les llars en l’estalvi i el cost de l’aigua, reutilitzar i regenerar sempre que sigui possible i penalitzar els usos sumptuaris d’aigua del sector turístic. Amb aquest objectiu s’impulsarà ajudar totes les llars de Barcelona amb una convocatòria pública de subvencions per tal de reduir el consum domèstic un 30% mitjançant la renovació dels aparells d’aigua a casa, instal·lació de dipòsits pluvials a les cobertes, i altres. També es reforçaran els Punts d’Assessorament Energètic per tal que les famílies vulnerables puguin gestionar les sol·licituds de tarifa social de l’aigua.

La proposició també insta l’AMB a què estudiï la viabilitat de crear un nou epígraf en la tarifa de l’aigua potable que segregui els establiments turístics de l’actual epígraf de consums comercials i que penalitzi, en el marc de les seves funcions de vigilància en tant que entitat subministradora del servei, els grans consums d’aigua que siguin anormalment alts i que reforci la seva capacitat inspectora en coordinació amb BCASA.

També s’ha acordat incorporar, en la futura ordenança per a la reutilització i estalvi de l’aigua, l’obligació d’instal·lació en un termini de 5 anys de sistemes de reutilització d’aigües grises per aquells establiments turístics amb grans consums d’aigua, posar en servei les infraestructures d’aigua freàtica projectades o iniciades al mandat passat i estudiar l’impacte de mesures d’estalvi d’aigua als casals d’estiu d’infants, equipaments esportius de titularitat municipal i activitats associades per tal de preveure mesures alternatives que redueixin els seus efectes i definir un pla d’inversions per modernitzar la gestió de l’aigua.

El text original plantejat pels comuns anava més enllà del que s’ha aprovat. La proposta inicial proposava incorporar en la futura ordenança per la reutilització i estalvi de l’aigua, l’obligació d’instal·lació en un termini de 3 anys de sistemes de reutilització d’aigües grises per aquells establiments turístics de més de 50 places.

A més, demanava instar l’AMB a crear un nou epígraf en la tarifa de l’aigua potable que segregui els establiments turístics d’aquells domèstics, comercials i industrials, «per tal que assumeixin una major part dels costos del servei aquells que provoquen impactes ambientals i obtenen un alt benefici del consum d’aigua». A més, també demanava penalitzar el malbaratament d’aigua dels establiments de luxe i grans consumidors amb el reforç del cos d’inspectors de BCASA.

Finalment, però, el text que s’ha aprovat un cop transaccionat amb el PSC, rebaixa l’original. Respecte a la futura ordenança d’aigües grises, amplia el termini proposat pels comuns de 3 a 5 anys per als establiments turístics i no especifica el nombre de places que han de tenir per instal·lar aquests sistemes sinó que utilitza un concepte més ampli. El text transaccionat recull, concretament, l’obligació d’instal·lar aquests sistemes per a aquells establiments turístics amb grans consums d’aigua. D’altra banda, es limita a instar l’AMB a estudiar la viabilitat de crear un nou epígraf en la tarifa de l’aigua que segregui els establiments turístics de l’actual epígraf de consums comercials”. El text transaccionat obvia el concepte d’establiments “de luxe” i insta l’AMB a penalitzar els grans consums d’aigua “que siguin anormalment alts”.

Marta Romera

Marta Romera (Castelló de la Plana, 1989). Llicenciada en periodisme per la URV. Redactora de LleidaDiari.cat des del 2017. Durant cinc anys va ser redactora al diari 'La Mañana' de Lleida i en l'actualitat col·labora a Onda Cero Lleida. També és corresponsal de l'Agència EFE a la demarcació de Lleida. El meu Linkedin

Recent Posts

Desmantellat un punt de venda de cocaïna a Mollerussa

Els Mossos d'Esquadra van detenir aquest dijous a Mollerussa un home, de 52 anys, com…

2 hores ago

Detinguts els responsables d’una empresa lleidatana relacionats amb l’estafa de milers d’euros a diverses persones

Els Mossos d'Esquadra van detenir dijous a Lleida dos homes, de 34 i 39 anys,…

14 hores ago

Un mort i tres ferits en el muntatge del mirador de Durro

Els Mossos d'Esquadra amb personal de l'empresa que estava fent el muntatge del mirador de…

15 hores ago

Última hora: Accident mortal en una sortida de via al Pla d’Urgell

El Servei Català de Trànsit informa que aquest migdia s’ha registrat un sinistre viari mortal…

3 dies ago

Alarmant: Brot de gastroenteritis afecta 29 infants i monitors en uns campaments a Catalunya

L'Agència de Salut Pública investiga un brot de gastroenteritis que ha afectat 27 infants i…

3 dies ago

Eurecat Lleida impulsa la innovació alimentària amb neurociència, realitat virtual i IA

El centre tecnològic Eurecat Lleida ha participat en el projecte CONOCE, una iniciativa que aposta…

3 dies ago