Barbens esdevindrà capital gegantera del Pla d’Urgell

Després de la seva anul·lació en plena pandèmia el 2020, Barbens recull el testimoni de la capitalitat gegantera del Pla d'Urgell del 2022. Així, el dissabte 17 de setembre, la vila de Barbens acollirà l'esdeveniment geganter més important de la comarca amb la Trobada de Colles Geganteres del Pla d'Urgell 2022.

 

Aquest esdeveniment va néixer com una trobada improvisada de les colles geganteres del Pla d'Urgell per promocionar la cultura popular i tradicional del món geganter, afavorir la convivència i la coneixença dels membres de les colles, i impulsar a la creació de nous col·lectius de cultura popular i tradicional del món geganter. De fet, des de la creació d'aquesta festa s'ha creat set nous grups geganters a la comarca i s'han construït 11 noves figures de gegants.

 

[predef]nou-whatsapp-lleidadiari-646[/predef]

 

La 9a. Trobada de Colles Geganteres del Pla d'Urgell es celebrarà el dissabte 17 de setembre al municipi de Barbens. A partir de 2/4 de 6 de la tarda, gairebé la cinquantena de gegants del Pla d'Urgell es concentraran al Pati del Castell per donar sortida a la tradicional cercavila gegantera pels carrers i places del municipi i realitzar els balls de lluïment. En el marc de la Trobada s'escolliran els gegants “Hereu i Pubilla del Pla d'Urgell 2022” i es proclamarà el títol Geganter o Gegantera d'Honor del Pla d'Urgell 2022 en reconeixement al compromís, la passió i l'esforç amb la cultura gegantera, al territori i a la comarca.

Imatge d'una trobada gegantera del Pla d'Urgell

Barbens esdevindrà capital gegantera del Pla d'Urgell | LleidaDiari.cat

 

L'exposició 'Un Pla d'Urgell Gegant'

Prèviament, del 12 al 17 de setembre, la Sala 1 d'Octubre de l'Ajuntament de Barbens acollirà l'exposició 'Un Pla d'Urgell Gegant' una concentració d'imatgeria festiva amb les figures provinents de tots els pobles del Pla d'Urgell on es donaran a conèixer les figures geganteres, les tipologies de gegants, els materials, i la idiosincràsia de cadascuna de les colles del Pla d'Urgell. També, es realitzaran tallers i activitats pels nens i nenes de la Llar d'infants municipal Blau Cel i l'Escola Sant Roc.

 

La Trobada de Colles Geganteres del Pla d'Urgell es realitza anualment i de forma itinerant en els diferents municipis de la comarca. S'ha celebrat aquesta festa als pobles de Golmés (2012), El Palau d'Anglesola (2013), Castellnou de Seana (2014), Bell-lloc d'Urgell (2015), Ivars d'Urgell (2016), Linyola (2017), Sidamon (2018) i Fondarella (2019). Tot i que l'any 2020, ja estava prevista la seva celebració el 28 de març al municipi de Barbens, la pandèmia del covid-19 va obligar-ne la seva anul·lació fins aquest 2022.

 

Aquesta iniciativa està impulsada per la Colla de geganters i grallers de Bellvís, la Colla gegantera de Castellnou de Seana, la Colla gegantera 'els Aixerits' de Fondarella, la Colla geganters i grallers 'El Gabatxet' de Golmés, la Colla gegantera d'Ivars d'Urgell, els Grallers, Tabalers i Geganters 'GRATALI' de Linyola, la Colla gegantera de Miralcamp, la Colla gegantera i grallera l'Arreu de Mollerussa, la Colla gegantera del Palau, la Colla gegantera 'els Pelagalls' de Sidamon, els Grallers Els Descordats de Torregrossa, i la Colla gegantera la Guineu de Vilanova de Bellpuig amb la col·laboració de l'Ajuntament de Barbens, del Consell Comarcal del Pla d'Urgell, de l'Institut d'Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida i del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.