Desarticulen una banda que havia estafat més de mig milió d’euros a Catalunya

estafa

Desarticulen una banda que havia estafat més de mig milió d’euros a Catalunya | Mossos d'Esquadra

 

Els Mossos d'Esquadra han detingut quatre persones i n'han denunciat tres més per la seva presumpta relació amb una quarantena d'estafes. Els arrestats demanaven crèdits per comprar cotxes nous amb el DNI de terceres persones que havien aconseguit en la compra lícita de vehicles de segona mà en un concessionari de l'Anoia. Per fer compres i contractacions, els estafadors s'obrien comptes bancaris a nom de les víctimes i falsificaven les seves nòmines i factures de subministraments.

 

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

 

Els detinguts van passar a disposició del Jutjat d'Instrucció número 1 de Cervera, que en va decretar l'ingrés a presó de dos i la llibertat amb càrrecs, amb el condicionant de pagament de fiança, per a la resta. Se'ls acusa dels delictes d'estafa continuada agreujada, falsedat documental, usurpació d'estat civil i pertinença a una xarxa criminal, mitjançant l'adquisició de vehicles amb la corresponent gestió i atribució fraudulenta de crèdits al consum entre d'altres.

 

 

[predef]app-catalunya-diari-159[/predef]

 

La investigació es va iniciar el maig del 2018

Els arrestats, d'edats compreses entre els 33 i els 49 anys i de nacionalitat espanyola, van fer a principis del 2017 més de quaranta fets delictius que els van permetre aconseguir més de 350.000 euros i intentar obtenir-ne uns altres 150.000.

 

Els Mossos van iniciar la investigació el maig del 2018, arran de l'estudi d'un conjunt de denúncies. Les primeres indagacions de les unitats d'investigació de Cervera, Granollers i Sant Boi de Llobregat, van detectar que en tots els casos una persona havia utilitzat la identitat de la víctima per comprar un vehicle o per demanar un préstec.

  

Els investigadors, a més, van comprovar que moltes d'aquestes denúncies tenien un denominador comú: els legítims titulars de les identitats usurpades residien a Catalunya i tots, en algun moment o altre, havien adquirit o fet gestions per la compra d'un vehicle en un concessionari de l'Anoia.

  

Per aquest motiu al mes de maig, sota la supervisió i tutela del Jutjat d'Instrucció número 1 de Cervera i de la Fiscalia del mateix municipi, es va iniciar la investigació amb l'objectiu d'identificar i localitzar els autors d'aquestes presumptes estafes.

 

 

 

Els estafadors suplantaven la identitat de les víctimes

estafa

Els Mossos d'Esquadra han detingut 4 persones i n'han denunciat 3 més per una quarantena d'estafes | Mossos d'Esquadra

 

Les gestions policials van acreditar que l'organització sempre seguia un mateix 'modus operandi'. Els estafadors suplantaven la identitat de les víctimes amb el DNI per demanar préstecs per adquirir vehicles nous. Per dur a terme les compres i contractacions s'obrien comptes bancaris a nom de les víctimes amb la falsificació de les seves nòmines i factures de subministraments. A més, també havien aconseguit informes de vida laboral i dades fiscals. L'activitat delictiva es cometia tant presencialment, com per telèfon o a través de mitjans telemàtics.

  

Pel que fa a la contractació de préstecs o microcrèdits, la gran majoria es van contractar per via telemàtica o per telèfon i s'enviaven les dades de les víctimes de manera telemàtica. També es va detectar que el líder del grup havia contractat targetes de crèdit a nom de terceres persones i les hauria utilitzat en diferents establiments comercials, i fins i tot hauria extret diners de caixers automàtics amb aquestes targetes a nom de tercers.

  

Per últim, una vegada els vehicles estaven a nom de les persones que realitzaven la usurpació d'identitat, el vehicle es blanquejava: un intermediari s'encarregava de comprar-los per revendre'ls a continuació. Els destinataris eren terceres persones, la majoria de França, excepte en dos casos que es van vendre a residents de Catalunya.

Diners

Els detinguts havien estafat més de mig milió d’euros | Cedida

 

Dos dels detinguts han ingressat a presó

Fruit de la investigació es van identificar els set integrants de la xarxa i es van avortar diverses estafes que l'organització criminal pretenia dur a terme. Finalment, l'1 de febrer es va establir un operatiu per a arrestar-los i escorcollar dos dels domicilis dels investigats, a les localitats de Sant Pere de Ribes i Calafell i la detenció a La Jonquera de l'intermediari que s'utilitzava per a la transmissió dels vehicles.

  

Els agents van recuperar documents a nom de terceres persones, segells, documents falsificats, diners en efectiu i documentacions bancàries. Arran de l'estudi de la documentació localitzada han aparegut noves víctimes que provocaran que el frau sigui encara superior.

  

Els detinguts van passar a disposició del Jutjat d'Instrucció número 1 de Cervera, que en va decretar l'ingrés a presó de dos i la llibertat amb càrrecs, amb el condicionant de pagament de fiança, per a la resta.