Lleida

La balança comercial de Lleida, imparable!

El volum d'exportacions ha augmentat gairebé un 205%

Marta Romera
  • febrer 16, 2023
  • 3 min read
La balança comercial de Lleida, imparable!

La balança comercial de Lleida (exportacions-importacions) va establir un nou rècord l’any 2022, en superar el màxim històric de l’exercici anterior. El total d’intercanvis comercials realitzats s’eleven als 4.775,40 MEUR, segons les dades elaborades per la Cambra de Comerç de Lleida que pren com a referència les operacions comptabilitzades pel Departament de Duanes Impostos Especials de l’Agència Tributària. Destaca que el valor de les exportacions lleidatanes s’ha duplicat en els darrers 11 anys, ja que el 2011 aquestes ascendien a 1.444 MEUR i el 2022 van arribar als 2.977,17 milions, un 18,90% més que el 2021. La Cambra dona encara més importància a aquest creixement en el context global actual marcat per la guerra a Ucraïna.

A banda de les conseqüències que està tenint la guerra tant en els costos de producció com en el sector logístic, la Cambra de Lleida també fa referència als efectes que, sobretot a principis d’any, va tenir la covid-19 en el comerç mundial. Així mateix, també esmenta els canvis de funcionament que el Brexit ha provocat en un mercat tradicionalment tan important per les exportacions lleidatanes com és el Regne Unit.

 

Les dades també apunten que les importacions han augmentat un 38,67% durant els darrers dotze mesos assolint un valor de 1.798,23 MEUR. La balança comercial de Lleida registra doncs un superàvit de 1.178,94 milions d’euros, una situació que contrasta amb la que passa a Catalunya i l’Estat que, tot i créixer, tenen un comportament deficitari.

 

La informació elaborada per l’Àrea d’Internacional de la Cambra de Comerç evidencia que el principal client de les exportacions lleidatanes encara continua sent el mercat europeu on s’hi destina el 60,41% de les vendes realitzades. En aquest sentit, França copa el 22,04% de les operacions realitzades el 2022, mentre que Alemanya se situa en el 9,57% i Itàlia representa un 6,70%.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Segons la Cambra, també és significant que en el darrer exercici, les vendes realitzades a França han augmentat gairebé un 30%, gràcies a l’increment del volum de les exportacions de fruita d’os, més d’un 60%, mobles, en més d’un 105% i d’oli d’oliva, en més d’un 52%.

 

També destaquen que l’augment d’exportacions s’ha donat pràcticament en totes les categories de producte i qualifiquen de impactant l’augment del preu de les exportacions d’oli d’oliva, del qual se n’ha exportat un 11,71% més en volum i un 38,25% més en valor, fet que suposa un increment del preu d’exportació del 23,76%. D’altra banda, la Cambra també assenyala importants creixements en les exportacions d’altres productes com l’alfals deshidratat, materials de construcció, mobles o animals d’espècie bovina.

En l’espectre negatiu d’aquestes oscil·lacions únicament apunten una caiguda de vendes de fruita, el producte que encapçala el rànquing de productes més venuts en l’àmbit internacional, però que l’any 2022 ha disminuït un 3,54% en valor i un 16,66% en volum. Finalment, la Cambra destaca que prop de 3.000 empreses de la demarcació de Lleida han realitzat vendes a l’exterior aquest 2022, 1.000 de les quals ho han fet amb regularitat en els darrers 4 anys.

Marta Romera
Sobre l'Autor

Marta Romera

Marta Romera (Castelló de la Plana, 1989). Llicenciada en periodisme per la URV. Redactora de LleidaDiari.cat des del 2017. Durant cinc anys va ser redactora al diari 'La Mañana' de Lleida i en l'actualitat col·labora a Onda Cero Lleida. També és corresponsal de l'Agència EFE a la demarcació de Lleida. El meu Linkedin

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *