Sense Categoria

La solució d’un poble català per acabar els robatoris de cable de coure dels fanals

LleidaDiari
  • agost 30, 2022
  • 3 min read
La solució d’un poble català per acabar els robatoris de cable de coure dels fanals

L'Ajuntament d'Avinyonet del Penedès ha soldat els registres dels fanals de bona part del terme municipal. La mesura s'ha aplicat especialment als vials d'accés als diferents nuclis, com les Gunyoles i Can Mitjans, després que els últims sis anys el municipi hagi viscut almenys un robatori de cable anual, fet que ha deixat sense llum aquestes avingudes durant dies. Des del 2016, la despesa per reparar els desperfectes dels robatoris a l'enllumenat ha superat els 50.000 euros.

 

«Estem molt cansats d'aquesta situació», explica l'alcalde, César Herraiz, que conclou que «no hi havia cap altra alternativa» que la soldadura, ja que les reiterades denúncies als Mossos d'Esquadra no havien aconseguit foragitar els lladres. «Cada any estem gastant uns 8.000 euros per reparar fanals on han robat el cablejat», protesta Herraiz, que lamenta que «són diners que es sacrifiquen mentre es podrien destinar a millorar els carrers o ampliar les ajudes socials». L'alcalde recorda que el pressupost municipal és d'aproximadament 2 milions d'euros.

 

[predef]nou-whatsapp-lleidadiari-646[/predef]

Imatge d'un fanal d'Avinyonet

Avinyonet del Penedès solda els fanals per evitar els robatoris de cable de coure | LleidaDiari.cat

 

Després de diverses reunions internes per intentar aturar els robatoris de cable de coure, finalment aquest estiu el govern ha conclòs que l'única manera de resoldre la situació era soldar la petita obertura de la part inferior dels fanals. Amb el registre soldat, els lladres ja no tenen cap punt per agafar els cables. Si bé això també pot dificultar la feina dels tècnics en cas d'avaria, Hérraiz sosté que sempre serà més econòmic tallar el fanal que no pas substituir més cables sostrets.

 

Un cost immens

L'alcalde recalca que, cada cop que han robat el material de l'enllumenat, després hi ha hagut un «cost immens» per l'Ajuntament, tant a nivell econòmic com organitzatiu, ja que els operaris de la brigada s'han hagut de centrar en les reparacions «durant una setmana i mitja» i desatendre altres tasques. «Sense oblidar que el vial afectat queda totalment a les fosques durant dies», afegeix.

 

Els primers fanals es van començar a soldar a finals de juliol a les carreteres d'accés a les Gunyoles i Can Mitjans, i aviat es farà la mateixa mesura a alguns vials que arriben a Avinyó Nou. Dels prop de 250 fanals que té el terme municipal d'Avinyonet, Herraiz calcula que abans d'acabar l'any se n'hauran soldat quasi la meitat. En quedaran exempts els que estan situats a carrers amb molts habitatges, ja que assegura que són punts on els lladres no solen actuar.

 

L'alcalde lamenta que el robatori de cable de coure sigui una pràctica estesa arreu especialment durant la darrera dècada, i apunta que altres alcaldes de l'Alt Penedès també han viscut casos reiteratius. Herraiz retreu als jutges la «impunitat» amb què es mouen els lladres i reclama més vigilància policial a la comarca per foragitar futurs robatoris.

LleidaDiari
Sobre l'Autor

LleidaDiari

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *