Sense Categoria

Internet i els seus 10 avantatges i inconvenients

Avatar
  • agost 29, 2018
  • 7 min read

L’auge d’internet ha permès fer desaparèixer les barreres espacials i temporals i ha contribuït al fenomen de la globalització | Pixabay

 

A la història, segurament no hi ha cap altre invent que sigui tan revolucionari com internet, una xarxa de xarxes que ens ha canviat la vida i que té alguns beneficis per a la societat, però també alguns inconvenients. Quins són els perills que trobem a l’hora de navegar per internet? Quines mesures es poden adoptar per mirar de millorar aquest entorn? Mirarem de respondre a aquests interrogants i a d’altres que hi estan vinculats.

 

 

Internet i els seus principals 10 avantatges i inconvenients

Internet és una tecnologia en desenvolupament i una part dels seus usuaris desconeix les conseqüències del seu abús. A continuació, assenyalem 5 avantatges i 5 desavantatges de l’entorn online.

 

Beneficis

En primer lloc, ens aturarem per examinar tots aquells aspectes d’internet que han fet que la societat avancés cap a millor en algun aspecte.

 

1. Acaba amb les barreres espacials i temporals

Com que internet és una xarxa que té un abast global, acaba amb totes les barreres de temps i espai que hi ha, només condicionat per la infraestructura que es fa servir i la seva qualitat. Ara bé, no ens hem de preocupar gaire d’això, perquè una gran part de les companyies disposen d’un servei que és prou bo com per connectar-se amb la resta del planeta de manera molt ràpida.

 

2. Ajuda a fer que puguem mantenir el contacte amb la resta de gent

Com que desapareix qualsevol barrera temporal o espacial, les persones sempre poden seguir en contacte. Tot i que el telèfon va ser un invent que ja va permetre’ns millorar molt en aquest sentit, amb internet les relacions amb l’altra gent, sigui on sigui, es poden mantenir d’una manera més ràpida i còmoda.

 

3. Ens permet accedir més fàcilment a la informació

Quan internet no existia, era més difícil accedir al coneixement i a la informació: es tractava d’un àmbit restringit segons el nivell adquisitiu i/o d’escolarització de cada persona. Tot i que una part de la societat del món avui en dia encara no pot accedir a internet —especialment en els països subdesenvolupats o en els països en vies de desenvolupament—, una gran part de la població del planeta té accés de manera immediata a una quantitat d’informació molt extensa.

 

Per aquesta raó, la World Wide Web ha esdevingut una eina ideal perquè les persones siguin autodidactes i perquè puguin adquirir coneixements nous gratuïtament. Tal com veurem una mica més endavant, es tracta d’un benefici que pot acabar esdevenint un perjudici si no es fa servir bé.

 

 

4. Fa més simples diverses tasques que duem a terme habitualment

No només trobem internet als ordinadors, a les tauletes o als telèfons intel·ligents: també està ben present en un gran nombre d’aparells domèstics com ara la nevera o el televisor. Com a exemple d’això, podem destacar que alguns electrodomèstics poden ajudar-nos a veure si hi ha un producte que ens falta i, automàticament, fer la compra d’aquest producte en línia.

 

A més a més, els dispositius electrònics cada cop tenen més serveis i prestacions integrats. Avui en dia, no només fem servir el telèfon per tal de comunicar-nos, sinó que també l’utilitzem amb la finalitat d’enviar correus electrònics, fer transaccions diverses, fer fotos o connectar-nos a les xarxes socials, entre altres.

 

5. Possibilita que treballem des de casa

Entre altres beneficis, internet ens permet treballar des de casa, quelcom que fa que tinguem menys estrès, més flexibilitat i una conciliació familiar més bona. Igualment, gràcies a internet s’estableixen relacions empresarials amb més immediatesa i efectivitat, i això contribueix a augmentar el nivell de productivitat i eficàcia dels treballadors.

 

Inconvenients

A continuació, parlem de tots aquells aspectes d’internet que caldria controlar i que podrien comportar efectes perjudicials per a la societat.

 

1. Una quantitat excessiva d’informació

Al món, en només un minut, les persones envien més de 200 milions de correus electrònics, consulten 2 milions de cops alguna cosa a Google, fan més de 100.000 publicacions a Twitter, carreguen un total de 48 hores de vídeo a la plataforma Youtube i posen més de 6.000 fotos a Instagram. Es tracta d’un ritme desenfrenat que va en augment, sobretot a mesura que les persones del món van obtenint l’accés a internet.

 

Com que tenim una llibertat absoluta a l’hora d’accedir a tota aquesta informació, és possible que no la puguem processar com caldria. Una quantitat excessiva d’estímuls pot originar aïllament, addicció, ansietat o abúlia intel·lectual, és a dir, una manca d’interès.

 

 

2. Pot comprometre la privadesa

Cal que els usuaris d’internet tinguin en compte que estan revelant determinades dades personals a la xarxa: no només les dades personals o bancàries, sinó també aquella activitat que duen a terme, la ubicació o els interessos concrets de la persona. Un exemple d’això seria que, si un usuari d’Instagram carrega una foto feta des del balcó del seu pis, dona moltes pistes sobre la seva ubicació.

 

Encara que les grans empreses siguin les encarregades de tractar les nostres dades, corren perill igualment. Facebook, per exemple, va patir una gran filtració que va comportar que alguns usuaris es donessin de baixa i que es produïssin pèrdues per valor de milions de dòlars.

 

3. Té tendència a fomentar el sedentarisme

Un altre dels grans inconvenients d’internet és el sedentarisme. El biòleg Aric Sigman va dur a terme una investigació per a la cadena BBC i va descobrir que el fet d’utilitzar-lo restringeix l’activitat física de les persones i origina problemes variats: immunològics, mentals, hormonals i genètics. Així doncs, l’hem de fer servir d’una forma responsable i limitada.

 

4. Pot crear una dependència

La dependència que ens pot arribar a provocar l’ús d’internet es podria comparar amb l’addicció que poden causar algunes substàncies. A nivell de salut, hi ha determinats hàbits conductuals que poden comportar efectes nocius per a nosaltres. Els signes més comuns d’això són els següents:

 

  • Un sentiment d’ansietat si no es té accés a internet.
  • Un ús recurrent de dispositius electrònics que permeten accedir a la xarxa.
  • Un aïllament pel que fa a l’entorn de la persona.
  • En els casos més greus, alteracions a nivell físic com ara mal de cap, dolor muscular o sequedat ocular.

 

5. Pot donar ales al ciberassetjament

Una gran part de la informació compartida a través d’internet és pública i, si algú té ganes de fer-la servir amb males intencions, pot comportar una mala reputació per a l’usuari que decideix compartir-la. En aquesta direcció, cal remarcar que el ciberassetjament pot instal·lar-se fàcilment en el nostre entorn i propagar-se a través de la missatgeria i les xarxes socials, i que si el ciberassetjament aconsegueix arribar a l’esfera privada de la nostra vida pot ser complicat reconèixer-lo i posar-hi fi.

 

Avatar
Sobre l'Autor

ACN

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *