Edició 2021

Aval o vals? Un aval bancari no pot condicionar el futur del sector porcí català

  • juliol 16, 2012
  • 2 min read
Aval o vals? Un aval bancari no pot condicionar el futur del sector porcí català
Aval o vals? Un aval bancari no pot condicionar el futur del sector porcí català

Aval o vals? Un aval bancari no pot condicionar el futur del sector porcí català| Jaume Bernis

 

Ja fa dies que els ramaders del sector porcí i el Departament d'Agricultura anem a contrarellotge. Ens queden només sis mesos per adaptar-nos a la normativa de benestar animal que entrarà en vigor el dia 1 de gener de 2013. 
 
Moltes vegades ens heu sentit a dir a JARC quina és la situació que viu el sector porcí després de cinc anys en els que s’ha estat perdent una mitjana de 5,5 euros per porc sacrificat. També hem comentat el que suposa el sector per a Catalunya, un dels que més pes específic té ja que aporta el 31,5% de la producció final agrària amb 1.238 milions d’euros.  Per tant, no cal dir que som la Comunitat Autònoma més important en el sector porcí, ja que suposem el 40% de la producció de l'Estat espanyol.
 
Dit això, voldria centrar-me en el 15-18% del sector: els ramaders independents, amb explotacions familiars mitjanes però molt professionals i eficients que tenen uns costos de producció molt ajustats encara que no poden controlar l'increment del cost d eles matèries primeres, els carburants, l’energia…
 
Aquestes empreses porcines suposen un total de 260 explotacions a Catalunya. I la majoria s’han acollit a les línies de finançament que ha obert el DAAM. Per tant, és merescut reconèixer l’esforç que s’ha fet des de la conselleria cap al sector per a l’adaptació al benestar. Però ara em toca advertir que tot aquest esforç pot quedar en no res per culpa d’un aval bancari. I és que justament per culpa de no poder obtenir aquest aval, una part d’aquestes explotacions es poden veure abocades a plegar.
 
Per això des de JARC demanem a l'Administració un esforç més: si creu que aquest sector és estratègic i important que avali els ramaders que són eficients en els costos i que compleixen amb les normatives establertes.
 
Els ramaders professionals volem complir amb la normativa de Benestar Animal i no pot ser que un aval ens ho impossibiliti.
 
 
Jaume Bernis, responsable del sector porcí de JARC

Sobre l'Autor

LleidaDiari

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.