Els autors d’un de cada quatre crims a Lleida segueixen al carrer

Treballadors de la funerària s'enduen el cadàver de l'home aparegut mort amb signes de criminalitat a Artesa de Segre

Treballadors de la funerària s'enduen el cadàver de l'home aparegut mort amb signes de criminalitat a Artesa de Segre | LleidaDiari.cat

 

Els presumptes autors d'un de cada quatre crims comesos en els últims deu anys a Lleida, segueixen al carrer. Del 2009 al 2018, la demarcació de Lleida ha registrat 28 crims; l'últim, fa menys d'un mes: el 4 de desembre a Artesa de Segre (Noguera). Dels 28 crims, 15 han acabat amb l'acusat condemnat judicialment, 6 més estan pendents de judici i 7 presumptes assassins segueixen al carrer. Aquests 7 suposen un 25% del total i són casos en què, tot i que els Mossos d'Esquadra tenen sospitosos, falten proves per dur-los a judici (4 casos) o, tot i haver estat jutjats, han quedat absolts pel tribunal (3 casos).

 

Quan el problema és la falta d'indicis, els Mossos hi continuen treballant encara que hagin passat anys. Per ordre cronològic, el 2009 es va resoldre judicialment 1 dels 3 crims comesos, el 2010 els 2, el 2011 2 de 5, el 2012 l'únic que hi va haver, el 2013 4 de 4, el 2014 els 2, el 2015 1 de 2 i el 2016 2 de 3. Els 4 crims del 2017 i els 2 del 2018 estan pendents de judici.

 

Any 2011: 5 crims, 2 condemnes

Tot i que la mitjana anual a la demarcació de Lleida és d'entre dos i tres crims l'any, el 2011 va despuntar amb un màxim de cinc. Aquell any, a més, va ser l'únic dels últims deu en què es van produir crims al Pirineu, en concret dos. El 2011 és també l'any amb un percentatge de condemnes més baix, ja que dels cinc crims registrats, només dos van acabar amb l'acusat entre reixes: l'esquarterador de la Mitjana, condemnat a 12 anys de presó per matar, esquarterar i tirar al riu Segre un compatriota dominicà i l'home que va violar i assassinar seva exdona a Vielha, condemnat a 24 anys de presó.

 

Pel que fa als altres tres crims; l'acusat d'haver matat un home en un pis ocupat, a l'avinguda Catalunya de Lleida, va quedar absolt al judici i dos més no es van arribar a asseure al banc dels acusats per falta de proves. Es tracta del crim de la noia que es dedicava a la prostitució i que va aparèixer morta a la zona dels Instituts de Lleida i de l'homicidi amb arma blanca d'un home a La Torre de Capdella (Pallars Jussà). En el primer, tot i que els Mossos tenien un sospitós, no el van arribar a detenir mai mentre que, en el segon, els Mossos van detenir la parella de la víctima i el fill de la dona però finalment tots dos van quedar en llibertat per falta de proves.

 

Anys 2013 i 2017: 4 crims, 1 de doble

Els anys 2013 i 2017 van ser també anys negres a la demarcació de Lleida, ja que es van cometre, en cadascun d'ells, 4 crims amb 5 víctimes, ja que en tots dos casos, un d'ells va ser doble. En el cas dels crims del 2013, tots ells van acabar amb l'autor a la presó. 2 dels crims es van cometre a Alcarràs (Segrià): un home condemnat a 36 anys de presó per haver matat a cops de destral la seva dona i a qui pensava que era el seu amant i l'home condemnat a 6 anys de presó per matar d'una ganivetada un altre home durant una baralla en què els dos anaven beguts.

 

També el 2013, una dona va ser condemnada a 16 anys de presó per colpejar al cap fins a la mort amb una balança romana un home de 93 anys, a Lleida; i a l'octubre, Tàrrega va quedar consternada amb la mort de l'Alba, una nena de 14 anys, a mans de la seva exparella, de 19, que li va propinar 23 ganivetades al portal de casa seva. Va ser el crim masclista amb la víctima més jove de tot l'Estat i l'assassí va ser condemnat a 25 anys de presó. L'any 2017 es van cometre també 4 crims, un d'ells doble: l'assassinat de dos agents rurals a Aspa (Segrià) a mans d'un caçador, a trets d'escopeta. Aquell any també es va trobar morta al seu pis, al carrer Acadèmia de Lleida, una funcionària d'Ensenyament. A Bellvís (Pla d'Urgell), un jove va matar a ganivetades la seva mare i va ferir el seu germà durant una discussió i, per últim, es va trobar a Barcelona al maleter del seu cotxe el cadàver d'un home desaparegut a Albesa (Noguera) i es va detenir el seu cunyat, un empresari carni lleidatà.

 

En aquests quatre casos de l'any 2017, els sospitosos estan a la presó de manera provisional a l'espera que es faci el judici. El primer d'ells, el d'Aspa, ja té data i es farà el 21 de gener de 2019. També es troben a la presó pendents de judici, tot i que aquests no es preveuen fins com a mínim l'any 2020, els detinguts pels dos crims d'aquest 2018, que també estan en presó provisional. Es tracta del pres que va matar el seu company de cel·la al Centre Penitenciari de Ponent i la jove parella (home i dona) detinguda fa només una setmana per la mort d'un home d'uns 60 anys a Artesa de Segre (Noguera).

 

L'únic crim del 2012, comès per una dona

De les persones condemnades els últims deu anys a la demarcació, només dues van ser dones. Una d'elles, el 2013, per colpejar al cap fins a la mort amb una balança romana un home de 93 anys, a Lleida, i l'any 2012 una altra dona va ser condemnada a 20 anys de presó per matar un home de 83 anys a casa seva, també a Lleida. En aquest cas, la dona s'encarregava de cuidar l'ancià i després de matar-lo el va intentar cremar amb papers de diari. Aquest, a més, va ser l'únic crim del 2012, l'any amb menys criminalitat a la demarcació lleidatana de l'última dècada.

 

Anys 2010 i 2014: 2 crims, 2 condemnes

Els anys 2010 i 2014 es van tancar amb dos crims cadascun i tots dos es van resoldre tant policialment com judicialment amb els autors a la presó. L'any 2010 un home de 27 anys en va matar un altre de 47 durant una baralla en un bar de l'avinguda Alcalde Porqueres de Lleida. El responsable va ser condemnat a 10 anys de presó. Aquell any també un home va matar el seu sogre, de 84 anys, a la seva finca de Massalcoreig (Segrià) perquè deia que el menyspreava. El va colpejar diverses vegades al cap amb una barra de ferro durant una discussió.

 

L'any 2014 una baralla a Rosselló (Segrià) també va acabar amb un home de 27 anys mort i l'agressor a la presó. També es va condemnar a 5 anys i mig de presó un caçador de 74 anys que el desembre de 2014 va matar amb una escopeta un agricultor a Santa Maria de Montmagastrell, a Tàrrega, després d'una discussió.

 

Anys 2009, 2015 i 2016: 4 dels 8 crims, sense resoldre judicialment

L'any 2009 es van cometre a la demarcació de Lleida tres crims però només un es va resoldre judicialment. Al judici es va condemnar a presó l'acusat de matar a ganivetades l'exmarit de la seva parella a Alfarràs (Segrià). Els autors dels altres dos crims segueixen al carrer. En un d'ells l'acusat o acusats de matar un noi a Aitona (Segrià) mai van asseure's al banc dels acusats. El noi va aparèixer mort en un camí i els Mossos van concloure que es tractava d'un cas relacionat amb drogues. Van detenir cinc persones a qui consideraven partícips del crim però no se'ls va arribar a jutjar mai per falta de proves.

 

En l'altre cas, el presumpte autor sí que va asseure's al banc dels acusats però després del judici se'l va absoldre. Es tracta d'un atracament violent comès l'agost de 2009 en un mas de la partida de Rufea (Lleida) que va acabar amb el propietari mort per un tret. Els Mossos van detenir el presumpte autor i, tot i que al judici, la parella de la víctima i testimoni directa dels fets, va reconèixer pels ulls i la veu el presumpte autor, el tribunal no ho va considerar prova suficient per condemnar-lo.

 

L'any 2015 es van cometre dos crims i de moment només un ha acabat en condemna: l'home que va disparar mortalment la seva parella en ple carrer, al barri de la Mariola de Lleida. També aquell any algú va apunyalar mortalment per darrere un metge jubilat a la plaça dels Amics de Lleida. Tot i que els Mossos d'Esquadra van detenir un sospitós, aquest va quedar en llibertat per falta de proves. Els investigadors confiaven a trobar restes de sang en algun dels ganivets que l'home tenia a casa seva però les proves van donar negatiu.

 

L'any 2016 es va tancar amb tres crims i dues condemnes. Un veí de Bellpuig (Urgell) de 84 anys va acceptar 7 anys de presó per matar el seu gendre, de 60, després de dispara-li quatre vegades amb una pistola. També es va condemnar l'autor del crim d'Alfarràs (Segrià) per haver matat a ganivetades un veí del municipi de 56 anys i haver intentat matar la seva filla de 33. En aquest cas, el jurat popular va reconèixer que l'acusat patia una malaltia mental i l'Audiència el va condemnar a un màxim de 19 anys d'internament en un centre psiquiàtric penitenciari. En l'altre crim, l'acusat va passar de culpable a innocent després de recórrer la sentència. El jutjat penal 3 de Lleida va condemnar a 3 anys de presó l'acusat d'haver apunyalat mortalment de manera accidental un jove durant una baralla tumultuària al camp de futbol d'Albatàrrec (Segrià). L'Audiència però, el va finalment absoldre en considerar que no hi havia prou proves que demostressin que l'autor de la ganivetada fos l'acusat.