Augmenten els professionals que atendran a persones amb trastorns alimentaris

Salut reforçarà els centres de salut mental per atendre persones amb trastorns de la conducta alimentària (TCA) en un pla de xoc amb una inversió de 8,4 milions d’euros (MEUR). Així, hi haurà un professional referent per a TCA a tots els centres de salut mental de Catalunya (126) i, a més, s’hi incorporaran 104 professionals durant el període 2023-25. Un dels objectius és que la primera visita preferent sigui al cap de 15 dies. També, es passarà de les 30 places actuals als hospitals de dia a 115 i es reforçaran les unitats especialitzades (UTCA) i cada regió sanitària en tindrà una. En els últims anys, sobretot en pandèmia, han augmentat els casos de TCA: el 2021, els centres de salut mental en van atendre 4.461, un 61% més que el 2018.

El Departament de Salut planteja un canvi de model per atendre les persones amb trastorns de la conducta alimentària, com són l’anorèxia i la bulímia, i més recursos, tant de professionals com de places, en un pla que ha presentat aquest dijous. Fomentar la prevenció dels TCA; millorar-ne la detecció i l’atenció precoç i garantir l’equitat territorial dels serveis de la xarxa de salut mental són les grans prioritats del pla.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Un model esglaonat

El que presenta Salut és un model esglaonat des de l’atenció primària fins a l’hospitalària d’alta complexitat. Un dels objectius és millorar l’accés als CAP i els centres de salut mental (CSM) de les persones amb un trastorn lleu per atendre’ls millor, evitar que s’agreugi i garantir la continuïtat assistencial.

 

Un referent de TCA i 104 professionals més

Per implementar aquest canvi de model, Salut crea la figura del professional referent clínic de TCA a tots els centres de salut mental de Catalunya, tant als 74 d’adults (CSMA) com als 52 infantils i juvenils (CSMIJ).

 

El pla fixa que els CSMIJ i els CSMA incloguin des d’ara la primera visita preferent als 15 dies per als trastorns alimentaris i l‘atenció psicoterapèutica cada 15 dies durant els primers 3-4 mesos, supervisió nutricional i atenció familiar.

 

Per fer-ho possible, es dotarà els centres de salut mental d’un reforç de professionals progressiu durant el període 2023-2025 per aconseguir que hi hagi un facultatiu i un tècnic mig per cada 100.000 habitants d’adults en els CSMA i d’1 facultatiu i 1 tècnic mig per cada 25.000 habitants de població infantil i juvenil en els CSMIJ. Això es tradueix en 104 professionals: 52 facultatius i 52 professionals de la infermeria, treball social i terapeutes ocupacionals.

Més places hospitalàries per als casos de TCA

El pla preveu ampliar el nombre de places d’atenció hospitalària –tant d’adults, com d’adolescents i infants– fins a 115 places a finals del 2025, distribuïdes a tot Catalunya, per a les persones amb trastorns moderats. La previsió és incrementar una trentena de places els anys 2023 i 2024, respectivament, i més d’una vintena el 2025.

 

Salut desplegarà també els programes d’atenció als TCA a tots els hospitals de dia comunitaris, que oferiran programes terapèutics específics que incloguin seguiment psiquiàtric, atenció psicològica, intervencions sobre hàbits alimentaris, imatge corporal, distorsions cognitives, regulació emocional amb atenció tant individual com grupal, i intervencions específiques a l’entorn familiar.

 

UTCA: Lleida, Catalunya Central i Alt Pirineu

Pel que fa als casos greus, es desplegaran a tot el territori les unitats d’expertesa en TCA (UTCA), que estan ubicades als hospitals. Ara n’hi ha 8 (2 a la regió sanitària de Barcelona ciutat, 2 a la metropolitana nord; 2 a la metropolitana sud; 1 al Camp de Tarragona i 1 a Girona) i se’n crearan tres per a Lleida, la Catalunya Central i l’Alt Pirineu-Aran.

 

Dues noves unitats d’alta especialització

Quant a l’atenció als casos d’alta complexitat, Salut crearà dues unitats d’hospitalització d’alta especialització, una per a infants i joves i una per a adults, que donaran cobertura a tot el territori. Cadascuna tindrà entre 15 i 20 places i oferiran una estada mitjana d’uns 90 dies. Els hospitals on s’ubicaran encara s’han de confirmar.