Augmenta un 12,5% el número d’empreses instal·lades al Parc Científic i Tecnològic

Augmenta un 12,5% el número d’empreses instal·lades al Parc Científic i Tecnològic| Redacció – Fotografia: Ajuntament de Lleida

 

El nombre d’empreses instal·lades al Parc Científic i Tecnològic de Lleida ha augmentat l’any 2011 un 12,5% respecte l’any anterior. També s’ha incrementat el nombre de treballadors prop d’un 13%, segon informa el balanç de l’activitat científica desenvolupada en aquest espai durant els últims quatre anys.

El paer en cap, Àngel Ros, i el rector de la UdL, Roberto Fernández, han presentat avui aquest balanç. El vicepresident i el president del Parc, respectivament, han destacat que la recerca i la innovació són sectors estratègics per al creixement de l’economia i que les empreses del parc suporten la crisi i aporten riquesa i competitivitat al territori gràcies a la col·laboració entre els grups de recerca d'aquest complex i la Universitat de Lleida. A més, les perspectives de negoci de les empreses, a mig i curt termini, són bones.

Les noves empreses del sector biotecnològic i agroalimentari instal·lades al parc són:
– Axeb Biotec, empresa que acaba de obtenir un ajut del Ministeri de Ciència i Innovació (programa Innpacto 2011) d’un milió d'euros pel seu projecte de recerca en biotecnologia.
– Agrifood, empresa especialitzada en la formulació d’aliments per a la ramaderia intensiva utilitzant algoritmes avançats.
– Aqualogy, empresa dels sector de l’enginyeria hidràulica i mediambiental que pertany al Grup AGBAR.
– Ponent 2002, que ha signat un contracte per realitzar un projecte de recerca amb Google a la central de San Francisco (Silicon Valley).
– El Parc treballa actualment en la promoció i l’expansió internacional del mateix Parc, les empreses i els grups de recerca a Hispanoamèrica (Brasil, Colòmbia).
 
Projectes d’investigació destacats en fase d’execució al parc:
– Projecte HENUFOOD. Centre Nutren-UdL. Dr. Manuel Portero i Dr. Reinald Pamplona: Aliments del futur per prevenir riscos de malalties cròniques. Participen nou empreses líders i onze hospitals i centres d'investigació de l’Estat. Aquest projecte investiga ingredients i aliments habituals de la nostra dieta amb l'objectiu de demostrar científicament, a través de metodologies innovadores, les seves propietats beneficioses per a la salut de la població espanyola. Co-finançament del MEC (MICYNN) i fons FEDER. Contribució del Parc: Plataforma Serveis Tecnològics.
– Projecte ACERS. Fundació MAQCENTRE. Sr. Miquel Àngel Carnicé: Utilització d’acers d’elevat límit elàstic per a la construcció de maquinària agrícola. Resultats esperats: facilitat constructiva, millora de la resistència, major capacitat operativa, reducció de les avaries (fractures) i reducció dels costos de les operacions agrícoles. Hi participen sis empreses del sector de la maquinària agrícola i una altra del Centre Tecnològic. Cofinançament d’ACC1Ó, dinamització del clúster de Maquinària Agrícola (recent premi europeu).
– Projecte L-cisteina. Axeb Biotec SA. Sr. Ricard Casals: Funcionalització d’aminoàcids. Tractament de la L-cisteïna a partir d’extractes vegetals, potenciant l’activitat i durabilitat de l’aminoàcid. D’aplicació immediata en la nutrició vegetal (fertilització) i futura en la nutrició animal, humana i farmacològica. Hi participen la Universitat de Saragossa i la Universitat de Lleida. Cofinançament del MEC (MICYNN).
– Projecte Siglat-DM. Ponent 2002. Sr. Andreu Ibáñez: Desenvolupament d’una nova tècnica de siglat (codificació i anàlisi de peces trobades en jaciments arqueològics) amb la implantació de sistemes de codis bidimensionals Datamatrix. La nova tècnica està implantada actualment a set jaciments de Catalunya (per exemple, a la Roca dels Bous de Sant Llorenç de Montgay) i al de la Gola d’Olduvai de Tanzania. Hi participen la Universitat Autònoma de Barcelona i el University College de Londres.
 
Nous equipaments científics
– Nou laboratori TIC creat conjuntament pels grups de recerca de l’Escola Politècnica Superior (EPS) de la Universitat de Lleida i la multinacional alemanya GFT (empresa derivada del Deutche Banc) ubicada al Parc Científic. Treballarà en el àmbits de la usabilitat i la qualitat del programari de smart phones per a aplicacions bancàries.
– Planta Pilot de Tecnologia d'Aliments en fase d’execució. Permetrà la creació de nous projectes i desenvolupament de nous productes en el món de la alimentació, en línies de quarta i cinquena gamma. La nova planta aportarà noves empreses al Parc, en col.laboracio amb els grups de recerca de la Universitat, que rendibilitzaran els equipaments i generaran més innovació.
– Magical Media (mass-media i producció audiovisual)
– Fruitcentre (IRTA) Centre de Tecnologia de la Fruita
 
Espais gestionats directament per la Universitat de Lleida
– ARBORETUM – Jardí Botànic Dr. Pius Font i Quer (Campus Agroalimentari)
– Centre d’Art d’Època Moderna (CAEM) (Campus de Gardeny, H3, P2)
– Plataforma de Serveis Tecnològics (Campus de Gardeny, Edifici H3, P2) Espai de R+I Agroalimentària de Lleida – ERIA LLEIDA (Campus Agroalimentari)
– Centre de Recerca en Producció Animal (Campus Agroalimentari)