L’augment de les temperatures produeix un major consum d’aigua a les piscines

Les altes temperatures experimentades durant aquest estiu han provocat una major evaporació de l’aigua de les piscines, la qual també depèn d’altres paràmetres com la humitat relativa de l’aire o la presència i força del vent. En una piscina coberta, on els paràmetres són més estables, es pot observar que l’evaporació per a una temperatura d’aigua de 25ºC és de 0,16 l/m2, mentre que si la temperatura de l’aigua s’eleva fins a 30ºC, l’evaporació puja fins a 0,20 l/m2. Aquest augment de la temperatura de 5ºC implica un increment del 25% a la taxa d’evaporació, segons dades d'Abrisud i FAPS, la Federació d’Associacions de Fabricants d’Equips i Constructors de Piscines, Saunes i Spas.

 

[predef]nou-whatsapp-lleidadiari-646[/predef]

 

Les mateixes fonts apunten que hi ha diversos sistemes i productes que permeten reduir el consum d’aigua en una piscina residencial, per exemple:

– L’ús de cobertes flotants durant les hores en què no s’utilitza la piscina (entre 16 i 18 hores/dia durant la temporada de bany) pot afavorir a disminuir les pèrdues per evaporació natural fins a un 80%. En el cas de les piscines públiques o col·lectives, on l’ús de la coberta es restringeix a una mitjana de 9 hores al dia, l’estalvi pot arribar al 20%.

 

– Amb l’ús de cobertes també es rebaixa el consum energètic, especialment a les piscines climatitzades. D’una banda, ajuden a mantenir la temperatura i a minimitzar les pèrdues de calor fruit de la radiació i de l’evaporació. D’altra banda, en minvar l’evaporació, es redueix la necessitat d’aportar aigua nova, més freda i que cal escalfar per aconseguir la temperatura ambient. El fet d’escalfar 1m3 d’aigua des del 15ºC fins a 25ºC pot suposar un consum addicional de 12 kW/h.

 

Abrisud, l’empresa líder en cobertes de piscina a Europa, comparteix algunes recomanacions per fer un ús eficient de la piscina:

Reutilitzar l’aigua de la piscina durant 5 o 6 temporades. A més, per un ús més eficient de la piscina, es pot recuperar l’aigua després del buidatge del vas per a regar les plantes. És important destacar en aquest cas, que cal tenir en compte que l’aigua estigui lliure, no només de clor, sinó que d’altres restes de productes químics. Generalment, amb el repòs de l’aigua durant un mes, tots els productes químics es dilueixen (gràcies a l’acció del sol i de l’evaporació).

– Mantenir la piscina en condicions òptimes a través d’un control periòdic.

– Aprofitar l’aigua de la rentada del filtre per a altres usos, guardant-la en un dipòsit.

Dutxa de jardí: dotar-la d’un polsador (aturada automàtica). Portar l’aigua cap al mateix dipòsit.

– Aigua de pluja: instal·lar un dipòsit. És aigua que és apte directament per regar, per omplir la piscina, entre d’altres.

– Piscines interiors climatitzades: reciclar l’aigua de la condensació de l’equip de climatització i tornar-la directament a la piscina o per a altres usos.

– La qualitat de construcció d’una piscina és essencial: les fuites d’aigua per problemes estructurals i d’estanquitat són dos dels principals motius pels quals una piscina pateix pèrdues excessives d’aigua. Una fuita que perdi una gota d’aigua per segon, provocarà pèrdues de fins a 8m3 = 8.000 litres en un any.

– Pèrdua per ús (esquitxades; l’aigua que es perd a l’entrada i sortida de la piscina): dissenyar la piscina amb una instal·lació d’un doble canal perimetral (sobreeixidor) garanteix un bon resultat, ja que permet recollir aquesta aigua i retornar-la al circuit.

– Col·locar una coberta per a piscines, sigui automàtica (tipus persiana) o manual (manta cobertor) per tal de disminuir l’evaporació i reduir el consum energètic.

 

Fabrice Villa, director executiu de la filial del grup Abrisud a Barcelona, destaca la importància de fer un ús eficient de la piscina: «Protegir el medi ambient i racionar l’aigua que utilitzem a les nostres múltiples activitats diàries és la nostra obligació. En el cas de la piscina, l’ús d’una coberta permet reutilitzar l’aigua del vas entre 5 i 6 temporades, així com reduir fins a un 80% l’evaporació de l’aigua, a més d’obtenir un estalvi energètic d’entre el 50% i el 70%. Cada gest, suma».

 

 

Buidatge de la piscina

El buidatge de la piscina és important tant per realitzar un ús eficient de la piscina com per mantenir l’estructura del vas de la piscina en les millors condicions. Per un costat, l’aigua permet esmorteir les diferències de temperatura i evita possibles fractures del vas degudes a les dilatacions. Per l’altre costat, en cas que existeixi la possibilitat que l’aigua es geli, es recomana utilitzar elements «trenca gel» i purgar part de la instal·lació hidràulica. A fi d’assegurar que aquesta es manté en bones condicions i pugui aprofitar-se la temporada següent, cal dur a terme un manteniment preventiu de forma periòdica.

 

La piscina sostenible és aquella que incorpora elements clau per assolir un menor impacte ambiental i reduir significativament el consum de recursos naturals.