Aturada de fleques el 28 d’octubre per l’encariment de l’energia i les matèries primeres

Les fleques de l’Estat obriran el pròxim 28 d’octubre, però a partir de les 12 del migdia aturaran la seva activitat i apagaran la llum almenys durant 15 minuts per denunciar la crisi que viu el sector, per l’encariment des del mes de febrer de les matèries primeres i, sobretot, de l’energia. Per reclamar a les administracions mesures que realment facin baixar el preu de la factura de la llum. L’acció, coordinada per la Confederació estatal de flequers, CEOPPAN, sota el lema ‘Sense llum no hi ha pa’, vol apel·lar les administracions perquè plantegin mesures per reduir el preu de l’energia.

“No podem generar tants diners com costa la llum” explica la presidenta del Gremi de Forners de Lleida, Pilar Marqués, que qualifica la situació “d’insuportable” i diu que diversos associats ja han abaixat la persiana per l’increment de l’energia. També afegeix que és inviable traslladar aquest augment al consumidor, ja que llavors es quedarien sense clients.

Tot i intentar parlar amb les administracions, els forners se senten “abandonats” i diuen que, de moment, només han rebut “silenci”. Per això, la presidenta del Gremi de Forners de Lleida, alerta que si la situació continua així, hauran de tancar.

Des del febrer, l’energia s’ha encarit un 300% i les matèries primeres un 40%. En canvi, el preu del pa que el consumidor paga només ha pujat al voltant del 7% i des del gremi diuen que no poden incrementar-lo més. 

El Gremi de Forners ha anunciat aquesta acció de protesta a la plaça Sant Joan de Lleida on han instal·lat un estand amb pa i altres productes artesanals i també han ofert degustacions amb motiu del Dia Mundial del Pa, que se celebra aquest diumenge 16 d’octubre.