Comarques

Obres d’urgència en dos pobles lleidatans

La Junta de Govern de la Diputació de Lleida ha aprovat aquest dilluns dues subvencions

Mar Laborda
  • febrer 28, 2023
  • 4 min read
Obres d’urgència en dos pobles lleidatans

La Junta de Govern de la Diputació de Lleida ha aprovat aquest dilluns dues subvencions per atendre dues actuacions d’urgència als municipis de Foradada i Guimerà per tal de fer front les despeses derivades per recents despreniments de roques. El total de sengles subvencions per a inversions de caràcter extraordinari és de 231.000 €, i comporten l’activació de bestreta fins al 80%, de manera que els dos ajuntaments puguin disposar dels diners abans de la finalització i posterior justificació de les obres d’urgència.

En el cas de l’Ajuntament de Foradada, la subvenció és de 124.635,69 € per atendre les despeses derivades de la intervenció pels despreniments al Monestir de Salgar, que l’Ajuntament va pressupostar en 131.195,46 €.

 

Els Serveis Tècnics de la Diputació de Lleida certifiquen que s’haurien d’executar les obres d’estabilització del massís rocós de la zona de Salgar a curt termini i amb caràcter d’urgència per tal d’evitar noves incidències, amb la finalitat d’estabilitzar aquesta zona, i evitar així la perillositat pròpia de la caiguda de pedres i el risc derivat de l’exposició permanent de visitants del Monestir, propietats i afeccions a la carretera municipal d’Artesa de Segre a Rubió de Baix.

 

En aquest punt, el passat 15 de desembre, i atribuït a un episodi de pluges, es va produir un despreniment de pedres damunt la coberta del Monestir de Salgar i la carretera municipal. Al mateix indret, ara fa 6 anys, també coincidint amb un episodi de pluges, es va produir un esdeveniment similar.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

L’actuació prevista consisteix en la retirada dels fragments rocosos acumulats a la parcel·la, la reparació de la coberta del Monestir, la retirada dels blocs inestables mitjançant tècniques de treball en alçada, la instal·lació d’una xarxa de filferro d’acer directament aplicada sobre la superfície, i meteoritzada, ancorada amb ancoratges de barra d’acer, així com la realització d’un projecte d’estabilització i protecció als voltants del massís del Monestir, però que té afectació directament sobre la carretera municipal d’Artesa de Segre a Rubió de Baix.

 

En el cas de l’Ajuntament de Guimerà, la subvenció és de 106.437,43 € per atendre les despeses derivades de la segona fase de l’estabilització d’un front de roques i els seus despreniments, pressupostades en 112.039,40 €.

 

Els Serveis Tècnics de la Diputació de Lleida certifiquen que s’observa que el front de roca més allunyat del conjunt historicoartístic de Guimerà està totalment fracturat, i amb grans esquerdes, que deixen diferents blocs de pedra amb una situació molt insegura, la qual cosa provoca una forta sensació d’inestabilitat de tot el conjunt i poden afectar l’habitatge situat en el camí de Solans i, per tant, s’haurien de fer les obres d’estabilització del talús a curt termini i amb caràcter d’urgència per tal d’evitar noves incidències, amb la finalitat d’estabilitzar tot aquest front, i saltar així la perillositat pròpia de la caiguda de pedres i el risc derivat de l’exposició permanent de vianants i propietats en aquest indret en tractar-se d’una zona urbana i periurbana.

A Guimerà, el passat 20 de setembre, i atribuït a les pluges del dissabte dia 19, es va produir un despreniment de roques sobre un magatzem en zona urbana causant el col·lapse de la cobertura i l’aixafament de tot el contingut, provocant també danys estructurals a les parets d’un dels magatzems veïns. Aquesta zona es troba a la part nord-est del nucli urbà de Guimerà, a tocar del conjunt historicoartístic.

 

Previ a aquell despreniment, ja l’Ajuntament i la Diputació actuaven en una primera fase més urgent per garantir l’estabilitat de la zona més propera al conjunt historicoartístic de Guimerà i tres magatzems a peu d’un front de roca de 150 metres.

Mar Laborda
Sobre l'Autor

Mar Laborda

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *