Primer atac de Goiat després de la substitució del collar GPS

Imatge de l'atac de Goiat

Imatge de l'atac de Goiat | LleidaDiari.cat

 

Les càmeres de fototrampeig instal·lades pel Conselh Generau d'Aran han captat les primeres imatges de l'os Goiat a la Val d'Aran després que el passat 16 d'octubre Agents i Tècnics del Conselh Generau d'Aran, del Cos d'Agents Rurals i del Departament de Territori i Sostenibilitat en un dispositiu especial li substituïssin el collar de localització GPS. D'altra banda, i coincidint en el temps, l'os Goiat, ha realitzat el primer atac amb el resultat d'una ovella morta en el seu retorn a la Val d'Aran després d'haver passat els mesos d'estiu a França on va atacar 37 ovelles, un cavall, i cinc arnes segons van confirmar fonts del govern francès. L'atac a la Val d'Aran es va produir dimarts a la nit a la zona de Margalida a Bossòst.

Imatge nocturna de Goiat

Imatge nocturna de Goiat | LleidaDiari.cat

 

 

El collar de localització GPS permet mantenir la localització de l'exemplar alliberat al Pirineu dins del Programa PirosLife, i tenir coneixement dels seus moviments disposant d'una informació absolutament necessària per anar completant el protocol que permeti finalment la seva extracció del medi, si així es determina. En aquest sentit el síndic d'Aran, Carlos Barrera, ha explicat que el Protocol d'intervenció amb ossos al Pirineu, que empararia l'extracció de Goiat ja està redactat i s'ha enviat al Govern central, al d'Aragó i Navarra. Es preveu que en les setmanes vinents els ossos comencin el període d'hibernació, coincidint amb la baixada de temperatures.

Imatge de l'ovella atacada per Goiat

Imatge de l'ovella atacada per Goiat | LleidaDiari.cat

 

 

Un operatiu especial per a canviar-li el collar de GPS a Goiat

L'os Goiat compta amb noves bateries pel GPS que porta al collar. D'aquesta manera l'equip de seguiment de l'os el podrà tindrà controlat les 24 hores del dia. Els tècnics estaven esperant que l'animal travessés les muntanyes des de França, on ha estat fins fa pocs dies, cap a Catalunya per fer aquesta operació. Amb el suport d'un helicòpter es va localitzar l'animal el passat 16 d'octubre l'animal posteriorment adormir-lo amb un dard. Un cop adormit, els tècnics es van atansar a l'os i van fer el canvi de bateries. Aquesta operació es va fer a les muntanyes de Naut Aran, a la Val d'Aran. Canviar les bateries al GPS de Goiat era una prioritat després del seu comportament anòmal atacant i matant animals grans com egües o vaques.