
Tot i els canvis legislatius i les promeses de posar fi a les trucades comercials no sol·licitades, la realitat és tossuda: els consumidors continuen rebent un bombardeig diari de telefonades comercials sense haver donat el seu consentiment. Una pràctica que, tot i ser il·legal en molts casos, es manté amb total impunitat. Des de l’entrada en vigor, el 29 de juny del 2023, de la normativa que només permet realitzar trucades comercials si el consumidor ha donat el seu consentiment exprés o és (o ha estat recentment) client de l’empresa, s’esperava un canvi significatiu. No obstant això, les dades indiquen el contrari.

Una enquesta realitzada per l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) confirma que el problema no només persisteix, sinó que empitjora. Fa un parell d’anys, un 25% dels usuaris afirmava rebre més de 10 trucades comercials al mes; avui aquest percentatge ja frega el 40%. A més, el 92% dels enquestats assegura haver rebut almenys una trucada comercial no sol·licitada l’últim mes. Només 3 de cada 10 persones creuen que han rebut menys trucades que fa mig any. És a dir, la gran majoria continua sent víctima d’aquest tipus d’assetjament telefònic.
Les empreses que lideren aquest tipus de pràctiques són, com era d’esperar, les del sector energètic, especialment les comercialitzadores de gas i electricitat. Les segueixen les operadores de telecomunicacions. Moltes d’aquestes trucades inclouen discursos enganyosos o directament mentides per convèncer l’usuari. Un 7% dels entrevistats assegura que qui els va trucar ni tan sols es va identificar, una pràctica freqüent en les anomenades “assessories energètiques”.
Els usuaris intenten defensar-se com poden: bloquejant números, no agafant trucades sospitoses o apuntant-se a llistes com la Robinson o StopPublicidad. Tanmateix, aquestes eines no són infal·libles: si una empresa ha obtingut el teu consentiment (fins i tot de forma poc clara), pot seguir trucant-te legalment. El problema sovint neix a internet. Acceptar cookies o termes d’ús pot incloure, sense saber-ho, l’autorització per rebre trucades comercials. I revocar aquest consentiment no és senzill, ja que no sempre s’identifica clarament quina empresa és la responsable.
La nova Ordre TDF/149/2025, en vigor des del 7 de març passat, estableix mesures més dures. A partir del 7 de juny, s’hauran de bloquejar totes les trucades i SMS que arribin des de l’estranger fent-se passar per números nacionals, així com aquells missatges enviats amb àlies no registrats. També es prohibeix l’ús de numeració mòbil per fer trucades comercials. Des de l’OCU s’insta a adoptar mesures més eficaces, amb sancions exemplars per a les empreses infractores i facilitats per als consumidors per exercir els seus drets. A més, ofereixen models per oposar-se a aquestes trucades i canals per presentar reclamacions davant les principals companyies.