Comarques

L’assegurança agrària paga 96,6 MEUR per danys a la fruita dolça a Catalunya

És la xifra més elevada que Agroseguro ha indemnitzat mai en 42 anys i al conjunt de l'Estat se superen els 245 MEUR

Marta Romera
  • setembre 26, 2022
  • 3 min read
L’assegurança agrària paga 96,6 MEUR per danys a la fruita dolça a Catalunya

L’assegurança agrària abonarà 96,6 MEUR per danys a la fruita dolça aquesta campanya a Catalunya. Principalment, són cultius de fruita de pinyol i de llavor afectats per les gelades de l’abril, però també pels reiterats temporals acompanyats de pedra que durant tot l’estiu han anat afectant el país.

D’aquest total de milions, la majoria corresponen a les comarques de Ponent amb una estimació de 93,4 MEUR. En els 42 anys d’història de la companyia estatal d’assegurances del camp, Agroseguro, mai s’havia pagat una xifra tan elevada d’indemnitzacions que al conjunt de l’Estat, superen els 245 MEUR. D’aquest total, la companyia ja ha pagat 165 MEUR als pagesos afectats i la resta de pagaments es faran en les setmanes vinents.

La gelada que hi va haver la primera setmana d’abril amb temperatures de fins a 6 graus negatius durant hores en moltes finques on ja hi havia hagut la floració, va causar danys històrics a la producció de la zona de la vall de l’Ebre.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

L’estimació d’indemnitzacions supera els 245 MEUR

L’estimació d’indemnitzacions supera els 245 MEUR i no variarà gaire ja que la campanya està pràcticament tancada. Agroseguro ja ha pagat 165 MEUR d’aquesta xifra i durant les properes setmanes acabarà de pagar la resta. No s’havia arribat mai a aquesta quantitat de diners. Fins ara, la campanya rècord va ser la de 2017 quan es van superar els 229 MEUR d’indemnització a cultius herbacis en un any marcat per l’extrema sequera.

En el cas de la campanya d’enguany, marcada per la gelada, Agroseguro creu que confirma la tendència que els fenòmens climàtics extrems afecten la península ibèrica des de l’any 2017, amb una combinació de llargues sequeres, temperatures altes amb cops de calor, tempestes violentes amb pluja i pedra, ventades o gelades. Fins i tot, es dona el ca que hi ha fenòmens meteorològics que són una combinació de diversos d’aquests episodis de manera simultània, de manera que els danys es multipliquen i afecten àmbits territorials cada vegada més grans. Al conjunt de l’Estat, Catalunya és qui rebrà la indemnització més gran seguida d’Aragó amb prop de 72 MEUR i Múrcia amb 52,5 MEUR.

Marta Romera
Sobre l'Autor

Marta Romera

Marta Romera (Castelló de la Plana, 1989). Llicenciada en periodisme per la URV. Redactora de LleidaDiari.cat des del 2017. Durant cinc anys va ser redactora al diari 'La Mañana' de Lleida i en l'actualitat col·labora a Onda Cero Lleida. També és corresponsal de l'Agència EFE a la demarcació de Lleida. El meu Linkedin

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *