Societat

Un assaig amb participació catalana avala l’eficàcia d’àcid úric per a l’ictus isquèmic

La investigació s'ha fet en models animals i ara s'hauria de continuar en un estudi amb pacients

Marta Romera
  • febrer 19, 2023
  • 2 min read
Un assaig amb participació catalana avala l’eficàcia d’àcid úric per a l’ictus isquèmic

Un assaig preclínic fet en rosegadors en el marc de la Stroke Preclinical Assessment Network (SPAN) dels Estats Units ha mostrat que l’àcid úric millora el pronòstic de l’ictus isquèmic. La SPAN és una xarxa de laboratoris experimentals en isquèmia cerebral coordinada per la Keck School of Medicine de la Universitat del Sud de Califòrnia i en la que participa el cap de la Unitat de Malalties Vasculars Cerebrals de l’Hospital Clínic de Barcelona-IIDIBAPS Ángel Chamorro. L’objectiu de la SPAN ha estat identificar les molècules més prometedores per a la seva posterior avaluació en estudis clínics de fase III.

Després de dos anys d’experimentació preclínica amb sis molècules, ha identificat l’àcid úric com l’únic tractament eficaç. L’àcid úric ja havia demostrat benefici clínic en pacients amb ictus tractats amb trombectomia en un assaig clínic dirigit per Chamorro. Es tracta d’un neuroprotector i potenciador de la reperfusió cerebral identificat per l’equip del doctor Chamorro i transferit a FreeOx Biotech per al seu desenvolupament com a medicament, l’Ox-01.

 

Aquest fàrmac té concedida la patent als Estats Units per al seu ús en combinació amb la Trombectomia Mecànica en ictus isquèmic. L’estudi de la xarxa SPAN s’ha dut a terme en models animals d’ictus isquèmic fets en condicions experimentals . Chamorro apunta que caldrà un proper assaig clínic pivotal en pacients amb ictus per continuar amb la investigació.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Marta Romera
Sobre l'Autor

Marta Romera

Marta Romera (Castelló de la Plana, 1989). Llicenciada en periodisme per la URV. Redactora de LleidaDiari.cat des del 2017. Durant cinc anys va ser redactora al diari 'La Mañana' de Lleida i en l'actualitat col·labora a Onda Cero Lleida. També és corresponsal de l'Agència EFE a la demarcació de Lleida. El meu Linkedin

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *