Cultura

Aspros adapta i fa accessible cognitivament 5 exposicions de la Panera

La iniciativa vetlla pel dret de totes les persones d'accedir a la cultura i dóna resposta a les seves necessitats

Marta Romera
  • gener 16, 2023
  • 3 min read
Aspros adapta i fa accessible cognitivament 5 exposicions de la Panera

La Fundació Aspros, entitat degana en l’atenció de les persones amb discapacitat intel·lectual i trastorn mental de les terres de Lleida, encara impulsa projectes i iniciatives que donin resposta a les necessitats de les persones que formen part d’aquest col·lectiu i, a més, assegurar que poden comptar amb les mateixes oportunitats i recursos que la resta d’individus, tant en aspectes d’àmbit social, laboral o cultural.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

En aquest sentit, el servei d’Accessibilitat Cognitiva i Comunicació Augmentativa i Alternativa de l’entitat ha posat en marxa un projecte, juntament amb la regidoria de Persones, Comunitat i Agenda 2030 de l’Ajuntament de Lleida i la seva àrea d’Atenció a les Persones amb Discapacitats, a través del qual s’ha adaptat la informació de cinc exposicions del centre d’art La Panera. La iniciativa dóna resposta a la necessitat que qualsevol material escrit o audiovisual sigui accessible cognitivament i vetlli pel dret de totes les persones d’accedir a la cultura i a la informació pública. A més, es dona compliment a l’article 9 de la Convenció sobre els drets de les persones amb discapacitat de la ONU (2006).

Una iniciativa en què es tenen en compte les persones amb discapacitat

Per tal de dur a terme aquest projecte, se segueix un procés d’adaptació dels textos explicatius de les exposicions per part d’una persona tècnica de l’entitat, formada i experta en aquesta matèria. Els textos inicials s’adapten en lectura fàcil, seguint la normativa establerta, i després es realitzen diverses sessions amb les persones validadores de la Fundació Aspros. L’equip de validadors està format per persones amb discapacitat intel·lectual i del desenvolupament, ateses en els diferents serveis de l’entitat i són les encarregades de donar per bo un text adaptat en lectura fàcil, un cop es pugui comprendre sense dificultat.

Un projecte amb recorregut

Els textos que s’han adaptat corresponen a les exposicions en curs de La Panera: ‘Horitzó/Frontera’ de Mabel Palacín, ‘Gàrgola’ de Mario Santamaria, ‘Ampo’ de Martin Vitaliti, ‘Teles e draps e vent de dalt’, de Jaume Rocamora i ‘A l’altura del joc’ de Sara San Gregorio. Les adaptacions dels fulls de sala en lectura fàcil estan a la disposició dels espectadors i espectadores a la sala d’exposicions i a la pàgina web de La Panera. Aquest projecte es fa en el marc d’una col·laboració més àmplia amb l’equip del servei d’Accessibilitat Cognitiva i Comunicació Augmentativa i Alternativa de la Fundació Aspros. De moment, al llarg d’aquest any s’espera adaptar els textos informatius de les futures exposicions.

Marta Romera
Sobre l'Autor

Marta Romera

Marta Romera (Castelló de la Plana, 1989). Llicenciada en periodisme per la URV. Redactora de LleidaDiari.cat des del 2017. Durant cinc anys va ser redactora al diari 'La Mañana' de Lleida i en l'actualitat col·labora a Onda Cero Lleida. També és corresponsal de l'Agència EFE a la demarcació de Lleida. El meu Linkedin

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *