Sense Categoria

Aspa restringeix els permisos per a la caça del tord arran de la mort dels dos agents rurals i demana més controls

Avatar
  • gener 13, 2018
  • 5 min read
Aspa restringeix els permisos per a la caça del tord arran de la mort dels dos agents rurals i demana més controls

Un dels escenaris on va tenir lloc el crim d'Aspa ara fa un any. | LleidaDiari.cat

 

L'Ajuntament d'Aspa, al Segrià, ja no concedeix aquest mes de gener permisos puntuals -d'un dia o de cap de setmana- per caçar el tord al vedat municipal. El consistori ho ha decidit com a senyal de dol per la mort dels dos agents rurals tirotejats per un caçador aviat farà un any, el 21 de gener del 2017, i alhora per exigir al Govern mesures més restrictives per controlar els aficionats que practiquen aquest tipus de cacera, que no són els habituals de tota la temporada sinó que visiten el vedat de forma esporàdica durant l'hivern. Precisament, l'autor confés del crim, veí de Vacarisses (Vallès Occidental), s'havia desplaçat a Aspa per caçar aquest ocell, molt apreciat gastronòmicament, tot i que no va arribar a recollir el permís del vedat.

 

L'alcaldessa, Maria José Invernón, considera que calen més exigències per intentar evitar que es pugui repetir un episodi tan tràgic com el de la mort dels agents rurals Xavier Ribes i David Iglesias, de 43 i 39 anys. Per això, de moment, s'ha optat per restringir aquesta pràctica i no donar permís a cap persona que no sigui sòcia del vedat. La cacera del tord a Aspa comença aquest cap de setmana i s'allarga fins el 18 de febrer. A més, el vedat d'Aspa obliga els caçadors a portar una placa numèrica a la jaqueta que permet als agents rurals identificar-los a 4 o 5 metres de distància.

 

  

L'alcaldessa assegura que les mesures exigides fins ara per concedir els permisos per caçar el tord no són suficients i, per tant, cal evitar riscos. Segons Invernón, durant la temporada el 90% dels caçadors «són els habituals, els coneixem i els tenim confiança» però la situació canvia quan comencen a afegir-se els que tenen permisos pel tord, «que són més esporàdics i no estan tan controlats». Per això demana al Departament d'Agricultura que defineixi un protocol més restrictiu i exigent a l'hora d'autoritzar aquest tipus de caça, tant pel que fa a revisió de permisos, llicències o fins i tot psicotècnics més exhaustius. 

 

Però aquesta no és l'única mesura que ha pres el consistori per millorar la seguretat al vedat municipal. Invernón ha explicat que des d'aquesta temporada els aficionats autoritzats han de portar en un lloc visible de la jaqueta una placa amb la numeració que els identifica i que es correspon amb el llistat de noms i cognoms que ja tenen prèviament els agents rurals. D'aquesta manera, quan els agents fan controls a les finques només amb el número de la placa que poden veure de lluny ja poden saber qui són els caçadors i si ho tenen tot en regla sense necessitat d'acostar-s'hi.

 

L'alcaldessa d'Aspa ja va anunciar la intenció de deixar de concedir permisos puntuals per caçar el tord el passat 18 de juny, coincidint amb un acte íntim d'homenatge als agents rurals assassinats que va reunir familiars i companys. Membres de l'Associació Professional d'Agents Rurals de Catalunya (ASPARC) van aplaudir la mesura, ja que compartien la necessitat d'augmentar els controls d'aquest tipus de caça. El president de l'Associació, Josep Capdevila, afirma que restringir la caça del tord és «un gest simbòlic de l'Ajuntament positiu per tenir una consideració cap als companys assassinats» i afegeix que «en certs tipus de cacera sí que caldria una major regulació per tenir més control de la gent que accedeix a determinades àrees de caça».

Demanen 51 anys de presó per a l'autor confés dels crims

Les famílies dels agents rurals demanen fins a 51 anys i mig de presó per a Ismael Rodríguez, l'autor confés dels crims. Ho van fer en una vista prèvia que va tenir lloc el passat mes d'octubre als jutjats de Lleida. Fiscalia no va precisar la pena de presó, però sí que va atribuir-li dos delictes d'assassinat a més a més d'atemptat a l'autoritat i un delicte de tinença il·lícita d'armes, ja que no tenia llicència per a l'escopeta que va fer servir per disparar, que no era seva. L'acusació particular també demana un any de presó per al propietari de l'escopeta homicida, com a cooperador necessari del doble crim. L'advocat de les famílies, Pau Simarro, està convençut que Rodríguez va disparar contra els dos agents amb acarnissament, ja que no va fer un únic tret.

 

D'altra banda, la setmana passada es va saber que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha arxivat la querella contra onze càrrecs del Departament d'Agricultura, entre els quals el de la consellera destituïda pel 155, Meritxell Serret, pel doble crim d'Aspa (Segrià). Les famílies dels dos agents i el sindicat CCOO havien iniciat una batalla judicial per acusar els màxims responsables del Departament d'un doble homicidi imprudent per la suposada falta de mesures de seguretat dels treballadors. Ara optaran per la via contenciosa-administrativa de fer una reclamació patrimonial per responsabilitat civil. Per l'advocat de les famílies, el Tribunal va decidir arxivar la querella tot que, al seu entendre, va quedar demostrada la manca de seguretat l'endemà mateix del crim partint de la base que Agricultura va reforçar les patrulles de dos a tres membres, els va facilitar armilles antibales i una arma llarga.

Avatar
Sobre l'Autor

Redaccio

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *