L’art de donar tanta vida com es pugui als residus orgànics es consolida a Lleida

És l’època i el moment de tornar al natural, al de sempre, a allò de la terra. Tal com ha explicat a LleidaDiari.cat, en Josep Anton Gómez, CEO del Grup Muns Agroindustrial, el que ara sembla que és el futur, ells fa anys que ho fan i, en definitiva, el món de l’agricultura, també. Aquesta empresa lleidatana reutilitza els residus vegetals provinents de l’agricultura i les indústries i els tracta per a crear fertilitzants, pinsos per animals o, fins i tot, subproductes d’origen orgànic.

 

Concretament, Grup Muns es fonamenta en 3 línies de treball: l’alimentació animal, la fertilització i gestió agrícola a través del reciclatge de residus i subproductes orgànics, agraris, ramaders, agroindustrials i urbans i, per últim, la valorització energètica de subproductes orgànics.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

«El que fem nosaltres és tancar cercles, reutilitzar els materials orgànics donar-li tantes voltes i vides com sigui necessari i, si pot ser, que no quedi res», explica Gómez. D’aquesta forma, no només es reutilitzen residus, sinó que a més es contribueix a una reducció de la contaminació ambiental considerable. De fet, Gómez assegura que «el nostre impacte representa un estalvi d’1 milió i mig de tones de carboni que fixem a la terra, és a dir, amb aquesta activitat estem eliminant 1 milió i mig de tones de carboni del medi ambient».

 

Però les idees i les oportunitats no s’acaben aquí i, des d’aquesta empresa pionera a Lleida, ja estudien altres projectes de reaprofitament de residus que puguin arribar a generar biometà o que es destinin a la producció, per exemple, d’olis essencials o productes de cosmètica.

Grup Muns Agroindustrial, S.L. una de les empreses que va participar Congrés BIT de Lleida, que es va desenvolupar en el marc de la I setmana de la Bioeconomia. Un congrés que es va plantejar com una oportunitat per valorar i diversificar l’economia local, posicionant la demarcació de Lleida com a motor de la bioeconomia de Catalunya. Una ocasió per consolidar projectes de Bioeconomia a les terres de Lleida, que ha de permetre a les comarques de Lleida, ser un territori basat en un model d’economia verda, circular i altament digitalitzada, que reforci sectors estratègics i faciliti l’aparició de sectors emergents i nous models de negoci que ens facin ser un territori atractiu per fer arrelar projectes de vida i retenir talent al nostre entorn rural.

  • A Catalunya s’estima que es generen anualment més de 15 milions de tones d’excedents orgànics provinents de l’activitat agrícola, ramadera, agroindustrial, forestal i de la gestió de residus municipals
  • La valorització de tot aquest material per a la producció de biomaterials i bioproductes té la capacitat de generar 10 cops més llocs de treball i 9 vegades més valor afegit que la seva aplicació directa com a substrat per al sòl
  • La demarcació de Lleida concentra el 53% de la producció agrícola, el 47% de la producció ramadera i el 35% de la superfície de boscos de Catalunya
  • Estem davant d’una oportunitat per diversificar l’economia local, atreure indústries, retenir i atreure talent i valorar l’activitat del sector primari, però necessitem la implicació del teixit econòmic i social del territori per concretar la manera de fer-la efectiva en benefici dels actors locals.