Ara mateix: Comença l’esperada primavera

Ara mateix, quan són les 22.24 hores d’aquest dilluns, 20 de març, comença l’esperada primavera.

La data d’inici de la primavera varia lleugerament cada any i sol tenir lloc entre els dies 19 i 21 de març en l’hemisferi nord. Aquest esdeveniment és conegut com l’equinocci de primavera, que marca el moment en què la Terra està en una posició específica en la seva òrbita al voltant del Sol. Durant la primavera, els dos pols de la Terra estan a la mateixa distància del Sol, i només una meitat exacta de la Terra està il·luminada, la qual cosa fa que la durada del dia i la nit pràcticament coincideixin.

Quant durarà la primavera?

La primavera de 2023 començarà en l’hemisferi nord el 20 de març de 2023 a les 20.24 UTC, en el moment de l’equinocci de març. Durarà al voltant de 92 dies i 18 hores, acabant el 21 de juny de 2023 amb el començament de l’estiu en l’hemisferi nord i l’hivern en l’hemisferi sud. És important tenir en compte que aquestes dates i temps poden variar lleugerament depenent de la ubicació geogràfica específica.

La primavera en l’hemisferi nord es defineix com l’instant en què la Terra passa pel punt de la seva òrbita des del qual el centre del Sol creua l’equador celeste en el seu moviment aparent cap al nord. A aquest esdeveniment se’l coneix com l’equinocci de primavera i ocorre quan la durada del dia i la nit són pràcticament iguals. Segons l’Observatori Astronòmic Nacional d’Espanya, aquest fenomen marca l’inici de la primavera en l’hemisferi nord i el començament de la tardor en l’hemisferi sud. En general, l’equinocci de primavera es produeix al voltant del 20 o 21 de març de cada any, però la data exacta i l’hora poden variar lleugerament.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Canvi d’hora

Encara que tant el Parlament Europeu com la Comissió Europea han advocat per l’eliminació del canvi d’hora en el futur, encara no s’ha pres una decisió definitiva sobre aquest tema. Per tant, durant l’any 2023, es continuarà aplicant el canvi d’hora tradicional que ocorre l’últim diumenge de març. Enguany, el 26 de març, a les 2.00 de la matinada hora peninsular, s’avançaran els rellotges una hora per a marcar les 3.00. A Canàries, la 1.00 de la matinada passarà a ser les 2.00. És important recordar que aquest canvi d’hora es realitza amb l’objectiu d’aprofitar millor la llum del dia i estalviar energia elèctrica durant els mesos de primavera i estiu.