L’hospital lleidatà que és líder nacional en cirurgia abdominal

La Unitat de Cirurgia de la Paret Abdominal de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida ha practicat 90 cirurgies robòtiques en dos anys, fet que situa l’hospital com a líder nacional en aquest tipus d’intervencions, la majoria per corregir hèrnies complexes. Es tracta d’una cirurgia de màxima precisió i mínimament invasiva, gràcies a la utilització del robot Da Vinci, que comporta més seguretat i menys dolor i complicacions per als pacients, que redueixen l’estada mitjana postoperatòria.

Com a prova de l’expertesa de l’equip de l’HUAV, el doctor Rafael Villalobos Mori, coordinador de la Unitat de Cirurgia de la Paret Abdominal del servei de Cirurgia General, va participar els passats 29 i 30 de setembre a les XI Jornades de Cirurgia Laparoscòpica i Robòtica de Valladolid.

 

Des de l’Hospital Universitario Río Hortega d’aquesta ciutat, el doctor Villalobos va realitzar en directe una reparació d’una eventració complexa (una mala cicatrització d’una incisió a la paret abdominal per una intervenció quirúrgica) amb abordatge robòtic, davant de més de 200 cirurgians que seguien la intervenció des de la Jornada i que podien preguntar en directe sobre els detalls del procediment. Segons els organitzadors de les Jornades, aquest tipus d’intervencions d’alta tecnologia marquen un abans i un després en la cirurgia de la paret abdominal.

A dia d’avui, l’HUAV compta amb dos robots Da Vinci, la plataforma més innovadora per a la cirurgia mínimament invasiva. El primer es va adquirir l’abril de 2019 i el segon, l’abril de 2022. Gràcies a aquesta tecnologia, el professional de la cirurgia no opera directament sobre el pacient, sinó que ho fa assegut en una consola des d’on fa anar virtualment unes pinces, treballant amb lents de fins a 15 augments, amb una visió tridimensional d’alta qualitat i una gran precisió.

 

El sistema tradueix els moviments del professional en impulsos que es transmeten als braços robòtics, fet que possibilita arribar a zones de difícil accés. Gràcies al robot Da Vinci, s’elimina la tremolor fisiològica o els moviments involuntaris del professional, així com el cansament postural després de llargues hores d’intervenció.

Això repercuteix directament en el pacient, ja que la mida de les incisions es redueix, fet que deriva en un període postoperatori més curt. També hi ha menys sagnat, menys dolor, menys possibilitats de complicacions i, en definitiva, una incorporació més ràpida a la vida diària. La variable cost-efectivitat és alta, perquè aquests avantatges es tradueixen en una millor gestió de l’ús de les instal·lacions i dels recursos de l’Hospital.