L’hospital lleidatà que ha diagnosticat prop de 2.000 casos de càncer en un any

El servei d’Oncologia Mèdica de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova va diagnosticar el passat 2022 un total de 1.915 nous casos de càncer, fet que representa un augment del 3,5% respecte a l’any anterior. Els càncers més freqüents són el colorectal, amb una mitjana de 325 nous casos per any, el de mama (310) i el de pulmó (300).

Antonieta Salud, cap del servei d’Oncologia Mèdica, explica que l’increment de casos del 3,5% és constant des de fa anys, exceptuant l’any 2020, quan a causa de la pandèmia de la Covid-19, els diagnòstics van baixar un 6%. «Aquesta situació de retard en el diagnòstic del càncer està completament resolta des de 2021, quan es van tornar assolir els nivells prepandèmia gràcies a la recuperació al 100% dels programes de cribatge i per l’augment de consultes de diagnòstic ràpid en diferents especialitats, com Medicina Interna, Pneumologia i Urologia», explica.

 

Segons Salud, també hi ha un augment de famílies en seguiment per part de la Unitat de Consell Genètic i Càncer Hereditari, que es dedica a fer estudis genètics complexes que permeten realitzar profilaxis d’aparició de tumors en famílies amb alt risc de patir un càncer.

 

Pel que fa al percentatge de supervivència, aquest se situa entorn al 50% si s’inclouen tots el tipus de tumors. Els tractaments nous a destacar són la immunoteràpia i els tractaments dirigits, anomenats medicina de precisió. Segons explica Antonieta Salud, aquests són tractaments que van dirigits a una mutació que expressa el tumor. El fàrmac administrat bloqueja aquesta mutació i para la proliferació cel·lular, cronificant la malaltia. «Amb aquests tractaments som molt més eficients, evitem al màxim la toxicitat del tractament i augmentem la qualitat de vida dels pacients».

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Activitats a l’Atenció Primària amb motiu del Dia Mundial

Diversos Centres d’Atenció Primària han organitzat activitats amb motiu del Dia Mundial Contra el Càncer, que se celebra aquest dissabte 4 de febrer. En destaquen una caminada avui a Alcarràs, exposicions a Balaguer, Cervera i Tàrrega i roll-ups amb consells de prevenció i detecció precoç del càncer a Mollerussa, entre altres.