Científics lleidatans dissenyen una ‘app’ per predir el fracàs renal agut

El fracàs renal agut és un problema sanitari amb una incidència cada vegada més gran, que se situa entre el 15 i 20% dels pacients que ingressen a l’hospital. Paral·lelament, la seva incidència mostra una tendència creixent en la mesura que els pacients que ingressen tenen una edat més avançada, més comorbiditat i estan sotmesos a diversos fàrmacs i diferents tècniques de diagnòstic i intervencionisme. Tenint en compte que gran part dels episodis de fracàs renal responen a causes potencialment evitables, conèixer amb la màxima exactitud el possible el risc individual de cada pacient en cada moment que està ingressat a l’hospital pot ajudar a la presa de decisions i a la implementació de mesures preventives per reduir-ne la incidència.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Per aquest motiu, un grup de professionals del servei de Nefrologia de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova (HUAV), encapçalats pel doctor Alfons Segarra, ha creat i validat el primer model de predicció de fracàs renal hospitalari, que mitjançant l’ús de registres electrònics de dades sanitàries proporciona una eina que es pot utilitzar en la pràctica clínica de qualsevol centre sanitari per obtenir una avaluació precisa, dinàmica i actualitzada del risc individual de fracàs renal agut en qualsevol moment de l’estada hospitalària en unitats no crítiques.

 

El model desenvolupat a Lleida –basat en registres dinàmics de factors de risc com ara l’edat, la diabetis, la hipertensió, l’obesitat, l’anèmia o la malnutrició– ha estat publicat a la revista Clinical Kidney Journal i és un referent d’àmbit europeu, pel fet de ser l’únic model dinàmic de predicció de fracàs renal publicat fins ara. «Hem creat una aplicació pràctica i senzilla, que ens permetrà conèixer el risc que cadascun dels nostres pacients de presentar fracàs renal agut i, amb aquesta informació, poder prendre decisions relatives al seu maneig», explica la doctora Jacqueline del Carpio, facultativa especialista en Nefrologia i una de les impulsores del model predictiu.

 

A més del servei de Nefrologia de l’HUAV, han col·laborat en el disseny del model predictiu els serveis de Farmàcia, Anàlisis Clíniques, Urgències, Diagnòstic per la Imatge, Secretaria Tècnica, Informàtica i Sistemes de la Informació.