Els cultivadors d’arbres de Nadal augmenten les vendes

Els cultivadors d’avets de Nadal del Montseny-Guilleries han augmentat un 12% les vendes aquest any. Segons el sector, el creixement s’explica perquè cada cop s’aposta més pels avets ecològics. Tot i això, els cultivadors admeten que encara cal fer molta pedagogia per acabar “amb la mentalitat que un arbre de plàstic és més sostenible que un de natural”. La majoria dels avets es distribuiran a centres de jardineria de Catalunya, l’estat espanyol i el sud de França. Això sí, de mitjana seran un 4% més cars, perquè el sector no s’escapa de la inflació i s’ha vist forçat a retocar preus. Aquesta campanya també ha vingut marcada per la sequera, que ha mort part dels arbres que s’havien començat a plantar per vendre’ls en propers nadals.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Aquests dies, als vivers Can Jover de Sant Miquel de Cladells (Selva) els treballadors s’afanyen a enllestir les comandes pendents. Aquí la feina és constant: s’emboliquen els avets amb malles, es posen en palets i es carreguen als camions.

La setmana vinent, pel pont de la Puríssima, tots els arbres que han anat sortint d’aquí durant les últimes setmanes ja han d’estar a lloc. Sobretot el seu destí són centres de jardineria i vivers més petits; però també cadenes de decoració, botigues o parades de mercats.

Al llarg de les últimes campanyes, el sector ha viscut un creixement sostingut de les vendes. Va aconseguir aguantar l’estocada del coronavirus -entre d’altres, perquè la gent va apostar per decorar més la llar- i l’any passat es van vendre un 20% més d’avets en relació al 2020. Ara, el sector calcula que per a aquest Nadal l’increment serà menor, però que tot i això les vendes creixeran entre un 10 i un 12%.

Per una banda, aquest increment s’explica perquè el sector ha fet els deures, apostant per cultius cada cop més sostenibles, i el client ha respost. “L’any passat es va vendre pràcticament tot”, concreta un responsable de Can Jover, Sergi Casas. I això, de retruc, també els obliga a planificar amb temps allò que planten (perquè per aconseguir un avet calen, com a mínim, uns cinc anys).

Replantar, fusta o pellet

El sector també admet, però, que encara cal fer molta pedagogia per esbandir la idea que un arbre de plàstic és més ecològic que un de natural. “Per cada avet que traiem del viver, nosaltres en plantem 1,2 més; és un cicle, perquè sinó d’aquí a sis o set anys no en tindríem per vendre”, explica Casas. A més, el responsable de Can Jover recorda que, a diferència dels arbres artificials, si passat el Nadal aquell avet no es replanta, “es pot convertir íntegrament en fusta, en compost o en pellets”.

Un 4% més cars

Tot i tancar-se amb increment de vendes, la campanya d’aquest 2022 ha vingut marcada per la inflació i la sequera. L’increment dels costos -sobretot, els carburants- ha obligat el sector a retocar els preus a l’alça. De mitjana, un avet costa ara un 4% més que l’any passat. “No és cap barbaritat, però sí que hem hagut d’apujar-los per repercutir part dels augments“, admet Casas.

Per fer-se’n una idea, el responsable de Can Jover explica que “per uns 35 ó 40 euros es pot trobar un bon avet al mercat”. Pel que fa a mida, la majoria dels que es venen es mouen entre els 80 centímetres i el metre i mig d’alçada.

I si la inflació té un impacte directe aquest 2022, la manca de pluges pot comprometre campanyes futures. Perquè de fet, aquest any la sequera ha mort part dels avets que s’havien començat a plantar per a propers nadals. “Aquí tenim tres basses, durant tot l’estiu les hem hagut d’anar equilibrant per poder regar tot el viver, i tot i que cada any es moren plantes, aquest ha estat terrorífic”, concreta Casas.