Arbeca acollirà la 40a Fira de Santa Caterina i la 20a Fira de l’Oli Arbequina

El vicepresident del Patronat de Promoció Econòmica, Jordi Verdú; l’alcalde d’Arbeca, Sergi Pelegrí, i el regidor d’Agricultura i Medi Ambient, Promoció Econòmica, Cultura i Serveis, Francesc Roset, han presentat aquest dimarts la 40a Fira de Santa Caterina i 20a Fira de l’Oliva Arbequina, que se celebrarà a Arbeca els dies 24, 25 i 26 de novembre. Els organitzadors han previst la presència de 50 paradistes, principalment d’alimentació i productes locals, i esperen l’assistència de més de les 4.000 persones que van visitar la fira la passada edició.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Per a aquesta edició, s’ha volgut fer un especial èmfasi en la preocupació per la sequera. Així queda de manifest en la publicació que s’ha fet amb motiu de la fira en què hi ha escrits del mateix Pelegrí i de Roset, però també del pagès arbequí Jaume Perera; del president de la Comunitat de Regants dels Canals d’Urgell, Amadeu Ros, i del president de la Comunitat de regants del Canal Segarra-Garrigues, Josep Maria Jové, que s’han centrat en aquesta problemàtica.

Jordi Verdú ha volgut destacar la «bona feina que fan els productors, que són el pal de paller del sector agroalimentari del nostre territori i del que presumim. Per això, els hem de fer costat en els moments difícils, com ara, per la situació de la sequera». Sergi Pelegrí ha reforçat aquesta idea de buscar fórmules per la lluita contra la sequera. «És un tema que preocupa molt, d’actualitat i en certa manera, pot arribar a condicionar el futur dels nous regadius que s’estaven implementant al nostre poble. Per tant, hem cregut que, per donar a conèixer a aquella part de la població que no és tan propera al camp, era necessari donar-li aquest caire a la publicació, donada la situació actual».

La fira comptarà amb activitats diverses, entre les quals destaca la caminada popular; visita guiada al casc antic, tastos de l’oli nou, «Vermut i Versots», a càrrec dels Diables Calents i Cornuts , o un espectacle familiar, i un altre de musical, que tindran lloc el dissabte, 25 de novembre. El diumenge, 26 de novembre s’iniciarà amb el tradicional esmorzar de Fira, a càrrec de La Cuina de l’Araceli; el tradicional esmorzar amb fesols, llonganissa i una torrada de pa sucada amb l’oli d’Arbeca, i continuarà amb jocs de cucanyes, cercavila, a càrrec de la Cremallera teatre; el «Concurs de menjar olives arbequines», a les 13.00 hores. També es farà, tal com ha explicat Francesc Roset, una Trobada de Tractors Antics de Ponent, «per tal de reforçar la nostra memòria col·lectiva i creiem que serà molt interessant de conèixer per a les noves generacions».

Prèviament, el divendres, 24 de novembre s’iniciaran les activitats a l’Abadia, amb un berenar popular amb pa, oli i xocolata, que precedirà la inauguració oficial, i el lliurament de premis del concurs de disseny del cartell i el concurs escolar. Posteriorment, s’oferirà l’espectacle infantil «Una carretada de contes», per acabar, amb els monòlegs d’Agustín Mejias i Toni Cruz. Segons explica la llegenda, la varietat d’oliva originària d’Arbeca procedia de Palestina, i va ser portada a terres arbequines pel duc de Medinacelli, al CastellPalau d’Arbeca, al segle XVII.