Sense Categoria

Els aranesos podran fer l’examen d’Història de la selectivitat en aranès

Avatar
  • març 28, 2019
  • 3 min read

Imatge d'arxiu de la selectivitat | delCamp.cat

 

La Generalitat, el Conselh Generau d'Aran i la Universitat de Lleida (UdL) han signat aquest dimecres el conveni perquè els alumnes aranesos puguin fer Proves d'Accés a la Universitat (PAU) en aranès. Inicialment l'opció de l'aranès s'inclourà en les PAU d'aquest any en els enunciats de l'examen d'Història, matèria obligatòria per a tot l'alumnat, i el compromís és ampliar les matèries disponibles en successives convocatòries.

 

El conveni posa de manifest el compromís del Govern en donar resposta a la diversitat lingüística de Catalunya. Amb la introducció de l'aranès en les PAU el Govern no només en fomenta l'ús, la difusió i el coneixement de l'aranès sinó que n'impulsa, a més, la seva normalització.

 

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

 

S'inclourà l'opció de l'aranès en els enunciats de l'examen d'Història

D'aquesta manera en les PAU de 2019 a les quals es presentin els estudiants d'Aran, s'inclourà l'opció de l'aranès en els enunciats de l'examen d'Història, matèria obligatòria per a tot l'alumnat. En successives convocatòries es podrà ampliar les matèries en què s'estableixi l'opció d'enunciats en aranès.

 

La consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, el síndic d'Aran, Carles Barrera, i la vicerectora d'Estudiants de la Universitat de Lleida, Neus Vila, han signat aquest dimecres el conveni per fer-ho possible. L'acte també ha comptat amb la presència del secretari del CIC, Lluís Baulenas, i del cap de l'oficina d'Accés a la Universitat, Jesús M. Prujà.

 

La possibilitat de realitzar els exàmens en aranès implica un reconeixement a la trajectòria estudiantil dels alumnes aranesos i un impuls important a la plena integració d'aquesta llengua en la societat catalana com a llengua vehicular amb efectes jurídics vàlids, segons han destacat des del Govern.

 

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

 

La primera alumna a respondre en aranès

El curs passat una estudiant de l'Institut de Vielha, Lourdes Bruna, es va convertir en la primera alumna a respondre en aranès dos exàmens de la fase específica de la selectivitat, els de Matemàtica i Física. Aquesta estudiant d'Arties que havia cursat el Batxillerat francès (Batxibac) va reivindicar el seu dret a contestar els exàmens en la seva llengua i des de la UdL no van posar cap problema a l'hora de corregir-los.

 

Recentment, la Generalitat va signar, també, un conveni amb Andorra perquè l'estudiantat d'aquest Estat pugui fer les PAU a la Seu d'Urgell, evitant així el desplaçament fins a Lleida, com era habitual. Aquest dos convenis responen a la voluntat de la Generalitat de facilitar la col·laboració entre administracions amb la finalitat de donar un millor servei, una millor cobertura territorial i una millor atenció a la nostra diversitat lingüística com a país.

 

Avatar
Sobre l'Autor

Redaccio

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *