Lleida

Arrenca l’Any Oró a Lleida

Un acte a la UdL aplega el món científic i cultural per recordar-lo amb motiu del centenari del seu naixement

Mar Laborda
  • març 14, 2023
  • 3 min read
Arrenca l’Any Oró a Lleida

El programa commemoratiu de l’Any Joan Oró ha començat oficialment aquest dilluns amb un acte que s’ha celebrat a l’auditori de la Universitat de Lleida (UdL) i que ha aplegat el món científic i cultural. El comissari de l’Any Joan Oró, Joan Anton Català, ha explicat que alguns dels grans objectius són donar a conèixer la figura, obra i valors personals d’Oró, acostar la temàtica de l’origen de la vida al gran públic i incentivar «vocacions científiques», especialment entre els més joves. Joan Oró (Lleida, 1923-2004) és un dels científics més rellevants del segle XX i va treballar a la NASA com a assessor en projectes Apol·lo a la Lluna i molt especialment en el disseny de les missions Víking a Mart.

Joan Anton Català ha destacat la «revolució» que viu el món científic des de fa temps i que encara no es tenen totes les respostes de com es va «fabricar» la natura, però tot i això, a poc a poc, es van fent salts endavant a partir d’investigacions de científics com Joan Oró. Català ha destacat el canvi que ha viscut l’exploració de l’espai en els darrers anys amb una «aposta claríssima» per la planta Mart, on actualment hi ha 3 robots que l’exploren per intentar-hi descobrir vida antiga a partir de microorganismes que haurien existit fa milers de milions d’anys. Segons Català, aquest seria el descobriment de la història de la humanitat.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

L’Any Oró inclou més d’una cinquantena d’activitats, entre les quals, destaca una gran exposició itinerant que s’inaugurarà a Lleida, diversos cicles de conferències a Catalunya i a la Universitat de Houston (EUA), un festival promogut pel Parc Astronòmic del Montsec, o dos actes de reconeixement del bioquímic lleidatà a Brussel·les i Houston, a càrrec de les respectives delegacions del Govern, així com altres iniciatives per acostar la figura de Joan Oró, adreçades a infants i joves, i a la ciutadania en general.

 

El conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal, ha encapçalat l’obertura institucional de l’Any Joan Oró a l’Auditori de la Universitat de Lleida, ciutat natal del bioquímic del qual se celebra el centenari del seu naixement. A l’acte hi ha assistit bona part de la plana política i institucional de la ciutat, però també figures il·lustres com l’escriptor Josep Vallverdú, que va néixer el mateix any que Oró. La filla del científic i presidenta de la Fundació Joan Oró, Maria Elena Oró, ha destacat el llegat del seu pare i ha valorat que gràcies al fet que era un home apassionat per la ciència els seus fills van poder estudiar i fer carrera.

 

A l’acte també ha intervingut el catedràtic de Bioquímica i Biologia Molecular de la Universitat de València, Juli Peretó, que ha explicat les aportacions científiques de Joan Oró.

Mar Laborda
Sobre l'Autor

Mar Laborda

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *