Anuncien un nou projecte pel Parc de les Basses d’Alpicat

La Paeria de Lleida «renaturalitzarà» el Parc de les Basses amb la finalitat d’adaptar-lo al canvi climàtic i millorar la biodiversitat. El projecte s’ha presentat aquest dijous i servirà per «dignificar» aquest espai «simbòlic» de la ciutat tancat des de fa 20 anys i que es troba en mal estat de conservació, segons ha explicat l’alcalde Miquel Pueyo. Les actuacions afectaran 5,7 hectàrees del parc i preveuen, entre altres, la plantació de 102 arbres de 16 espècies diferents, així com la definició de dues basses, una xarxa de camins i equipaments. Les obres suposaran una inversió de 602.635 euros amb ajuts dels fons Next Generation i s’iniciaran a l’octubre amb la previsió de finalitzar-les a finals del 2024.

L’alcalde Miquel Pueyo ha presidit la presentació del projecte de renaturalització del Parc de les Basses acompanyat del primer tinent d’alcalde Toni Postius, del regidor de Cultura, Ciutat i Transició Ecològica, Jaume Rutllant, i de la cap de secció d’Ecologia i Sostenibilitat de la Paeria de Lleida, Esther Fanlo.

 

Pueyo ha explicat que la dignificació del parc, que va tancar portes el 2003, és una de les intervencions «més esperades» en «l’imaginari dels lleidatans i les lleidatanes». Així, el projecte de renaturalització de l’indret contempla diferents actuacions centrades a preservar els valors naturals ja existents i afegir-ne d’altres que contribueixin a incrementar la biodiversitat del parc, i que alhora aquest funcioni també com a «refugi climàtic». En aquest sentit, Pueyo ha afirmat que els treballs a desenvolupar han de ser «coherents» i amb «una visió modesta» que permeti a l’espai ser «autogestionable» i que no exigeixi «enormes esforços de manteniment».

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

En concret, la Paeria de Lleida projecta una actuació sobre 5,7 hectàrees del parc que no afecten l’àrea reservada per a futurs usos de càmping. En aquest espai és millorarà el sòl degradat i es crearan diferents espais forestals. Pueyo ha anunciat, entre altres, la plantació de 102 arbres de 16 espècies diferents, la definició de dos bosquets amb arbres i plantes caducifolis i perennes, dues basses que sumaran 1.800 metres quadrats, una xarxa de camins i també equipaments. Ha de ser un parc amable que permeti també «l’observació d’ocells i micromamífers o passejar-hi» ha indicat. Així mateix, el projecte deixa la porta oberta també al pas pel parc d’un tram d’un futur carril bici que uneixi Lleida i Alpicat.

El projecte compta amb un pressupost de 602.635 euros i s’emmarca dins del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència finançat pels fons Nex Generation que impulsa la Unió Europea i amb subvencions convocades a través de la Fundació Biodiversitat del Ministeri de Transició Ecològica. Les obres s’iniciaran a la tardor d’aquest any i la Paeria preveu que finalitzin durant el quart trimestre del 2024. Per la seva part, la cap de secció d’Ecologia i Sostenibilitat de la Paeria de Lleida, Esther Fanlo ha definit el projecte com la primera peça d’un puzzle per formar una xarxa d’espais verds al municipi connectats entre si.